Res med ditt husdjur i sommar

Planerar du att låta ditt husdjur följa med på sommarens semesterresa? Med rätt förberedelser och en del knep på vägen går det hur bra som helst. Helga Haak tipsar om hur man reser både tryggt och smidigt – och bjuder på en smart packlista.

Semestern närmar sig och det ska bli underbart med ledighet, sol och värme. Jag tar gärna med mig husdjuren på semesterns resmål och äventyr och vill dela med mig av mina bästa tips för en smidig och rolig resa för både ägare och husdjur.

Var ute i god tid.
Jag gör tidigt en packlista för att känna mig väl förberedd inför resan. Om ditt husdjur ska resa i en transportbur eller med en bilsele är
det bra att låta husdjuret lära känna prylarna innan ni ger er iväg för att minimera stress.

Tänk på säkerheten
Ska ni resa med bil? Tänk på att husdjuret ska sitta säkert, med god ventilation och förankrad i bilen. Beroende på var ni ska resa kan det behövas pass, avmaskning och olika vaccina- tioner. Jordbruksverket har bra information om vad som gäller på sin webbplats. För att lugna mitt eget sinne brukar jag ha för vana att kolla upp vilka veterinärmottagningar som finns på mitt resmål.

Ta med leksaker
Ta med saker som håller ditt husdjur sysselsatt under resan och väl på plats: en favoritleksak, något gott att tugga på, spel och aktiveringsmattor.

Du känner ditt husdjur bäst
Applicera det här tankesättet både före och under resan. Vet du att ditt djur är orolig i nya miljöer? Fundera på om det är bäst att låta husdjuret fira semester med en hund- eller kattvakt istället. Titta på ditt husdjur under resan och var uppmärksam på hur den beter sig. Tycker den verkligen om att gå på den här strandpromenaden? Stanna upp och känn efter, du är den som känner ditt husdjur bäst. Själv ser jag fram emot campingsemester med husvagnen i sommar, då får självklart min hund Vera följa med.

Glad sommar!
/Helga Haak

Helgas packlista

  • Något hemifrån som ger trygghet, t.ex. en mysig filt, en leksak, bädd eller bur.
  • Mat, jag brukar packa maten i portionspåsar. Då vet jag hur mycket jag ska ha med mig och kan enkelt se om husdjuret äter en vanlig mängd mat.
  • Favoritsnacks, för att även husdjur ska få unna sig något gott på semestern.
  • Solskydd och kylprodukter, numera finns kylprodukter för en mängd olika djur.
  • Fästingplockare och första hjälpen-kit.
  • Pass och vaccinationsintyg, om ni åker utomlands.

Relaterade artiklar

Alla artiklar