Res med ditt husdjur i sommar

Planerar du att lĂ„ta ditt husdjur följa med pĂ„ sommarens semesterresa? Med rĂ€tt förberedelser och en del knep pĂ„ vĂ€gen gĂ„r det hur bra som helst. Helga Haak tipsar om hur man reser bĂ„de tryggt och smidigt – och bjuder pĂ„ en smart packlista.

Semestern nÀrmar sig och det ska bli underbart med ledighet, sol och vÀrme. Jag tar gÀrna med mig husdjuren pÄ semesterns resmÄl och Àventyr och vill dela med mig av mina bÀsta tips för en smidig och rolig resa för bÄde Àgare och husdjur.

Var ute i god tid.
Jag gör tidigt en packlista för att kÀnna mig vÀl förberedd inför resan. Om ditt husdjur ska resa i en transportbur eller med en bilsele Àr
det bra att lÄta husdjuret lÀra kÀnna prylarna innan ni ger er ivÀg för att minimera stress.

TÀnk pÄ sÀkerheten
Ska ni resa med bil? TÀnk pÄ att husdjuret ska sitta sÀkert, med god ventilation och förankrad i bilen. Beroende pÄ var ni ska resa kan det behövas pass, avmaskning och olika vaccina- tioner. Jordbruksverket har bra information om vad som gÀller pÄ sin webbplats. För att lugna mitt eget sinne brukar jag ha för vana att kolla upp vilka veterinÀrmottagningar som finns pÄ mitt resmÄl.

Ta med leksaker
Ta med saker som hÄller ditt husdjur sysselsatt under resan och vÀl pÄ plats: en favoritleksak, nÄgot gott att tugga pÄ, spel och aktiveringsmattor.

Du kÀnner ditt husdjur bÀst
Applicera det hÀr tankesÀttet bÄde före och under resan. Vet du att ditt djur Àr orolig i nya miljöer? Fundera pÄ om det Àr bÀst att lÄta husdjuret fira semester med en hund- eller kattvakt istÀllet. Titta pÄ ditt husdjur under resan och var uppmÀrksam pÄ hur den beter sig. Tycker den verkligen om att gÄ pÄ den hÀr strandpromenaden? Stanna upp och kÀnn efter, du Àr den som kÀnner ditt husdjur bÀst. SjÀlv ser jag fram emot campingsemester med husvagnen i sommar, dÄ fÄr sjÀlvklart min hund Vera följa med.

Glad sommar!
/Helga Haak

Helgas packlista

  • NĂ„got hemifrĂ„n som ger trygghet, t.ex. en mysig filt, en leksak, bĂ€dd eller bur.
  • Mat, jag brukar packa maten i portionspĂ„sar. DĂ„ vet jag hur mycket jag ska ha med mig och kan enkelt se om husdjuret Ă€ter en vanlig mĂ€ngd mat.
  • Favoritsnacks, för att Ă€ven husdjur ska fĂ„ unna sig nĂ„got gott pĂ„ semestern.
  • Solskydd och kylprodukter, numera finns kylprodukter för en mĂ€ngd olika djur.
  • FĂ€stingplockare och första hjĂ€lpen-kit.
  • Pass och vaccinationsintyg, om ni Ă„ker utomlands.

Relaterade artiklar

Alla artiklar