Reflexen – en billig livräddare för både dig och hunden

Mörkret är på ingång så se till att både du och hunden syns på höstpromenaderna. Reflexer, reflexvästar och blinkande lampor minskar risken för trafikolyckor – och det gäller både inne i stan och ute på landsbygden.

Det är lätt att argumentera för att hösten är den bästa årstiden för att rasta hunden. Hög krispig luft och träden som färgas i gult och rött. Oavsett vad man tycker om årstiden så innebär höstmörkret att fler skadas i trafiken. Ett av de bästa sätten att minska risken är att bära reflex, och rådet är med andra ord lika relevant som när man hörde det i skolan för första gången. Även trafikolyckor med hundar är vanligare under den mörka perioden, så se till att också din fyrbente vän syns på promenaderna.

– Det sker dubbelt så många olyckor med hundar i trafiken under november och december än vad det gör på våren och sommaren, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur, på Agria.

Patrik Olsson jobbar som affärsområdeschef för sällskapsdjur på Agria.

Det är inte bara på mörka landsvägar som reflexen ska på. Faktum är att det är ännu viktigare i stadsmiljö, för trots neonskyltar och gatlyktor så är det faktiskt vanligare att skador med gående sker i tätbebyggda områden.

Hur vanligt är det att hundar skadas i trafiken?

–Tre hundar skadas eller dör i trafiken varje dag, och det är förstås alldeles för många. Vi ser att olyckorna ökar och det beror troligen på att vi faktiskt aldrig haft så mycket hundar i Sverige som nu, säger Patrik Olsson.

Är det några raser som sticker ut i statistiken?

– Ja. Vi ser att det är vanligare att chihuahuor skadas och dör i trafiken. Det handlar dels om att de är små och svårare att se, men också för att de oftare är okopplade. En annan ras som sticker ut i statistiken är border collie, här är min gissning att det är en ras som oftare är okopplade och därför i större utsträckning hamnar lösa i olika trafiksituationer.

Patrik Olssons råd för att skydda hunden i trafiken

Håll hunden kopplad

Det främsta rådet för att minska risken för trafikolyckor med hun- den är att hålla den kopplad. Det gäller oavsett om du har en lite yorkshireterrier och eller grand danios. En del olyckor sker när man är framme och precis har stannat bilen, så se till att hunden inte rusar ut i trafiken då.

Ligg steget före

Var alert och håll koll på omgivningen. Träna även regelbundet på inkallning så att hunden vet när det är skarpt läge och dags att komma till dig. Många jakthundar råkar ut för trafikolyckor så det är bra om hundföraren agerar snabbt när de ser att hunden börjar närma sig en trafikerad väg.

Använd reflexer på både dig och hunden

Se till att både du och din fyrbenta vän syns på promenaden. När det gäller reflexer till hunden så finns exempelvis reflexvästar och koppel, men men också blinklampor som är att rekommendera. Dessa är effektiva eftersom hunden då syns på långt håll även om den inte är i billjusens fokus. Tänk på att reflexer inte håller för alltid. Byt ut dem när de blir repiga eller får en matt yta och var noggrann med tvättanvisningarna.

Relaterade artiklar

Alla artiklar