Reflexen – en billig livräddare för både dig och hunden

Med hösten kommer både krispig luft och långa sköna promenader – men också mörkare kvällar. Med det ökar vikten av att synas när du rör dig i närheten av trafik. Gör det till en självklarhet att alltid bära reflexer – då syns du och din fyrbenta vän på betydligt längre avstånd och håller er säkra på höstpromenaderna.

En promenad i stilla, sval höstluft hör till många hundägares stora glädje. Men när sommaren övergår till höst så byts de ljusa nätterna långsamt ut mot allt mörkare kvällar, och även om det var ljust när du gav dig av kan det vara ett helt annat läge på vägen tillbaka. Gör till vana att alltid sätta på reflexer under höstpromenaderna – precis som du hade haft flytväst om du skulle ut på sjön. Att ha hunden kopplad och bära synliga reflexer är det mest effektiva skyddet mot mörkerolyckor.

Om du har mörka kläder kan en bil med halvljus upptäcka dig på 20-30 meters avstånd. Bär du ljusa kläder syns du från 60 meter, men med bra reflex ser bilens förare dig redan på 125 meters håll. En vanlig missuppfattning är att du syns bra så länge det finns gatubelysning, men i själva verket inträffar de flesta mörkerolyckor i just tätbebyggda områden där gatubelysningen är tänd. 

Olika reflexer bäst för olika ändamål

Tänk på att både du och din hund bör vara synliga från alla håll, och att reflexer som sitter lågt och är i rörelse syns allra bäst eftersom de träffas av bilens halvljus. Kom också ihåg att reflexer är en förbrukningsvara och bör bytas ut när de blir repiga eller får en matt yta. Testa dem regelbundet genom att lysa på dem med en ficklampa i ett mörkt rum. 

Till hunden bör du satsa på en reflexväst eller en sele med reflexer, de syns bäst och riskerar inte att skymmas av lång päls. Komplettera gärna med ett reflexkoppel som syns bra både fram- och bakifrån. Ett blinkande halsband är också bra för att du och andra fotgängare bättre ska se var hunden är, men tänk på att lamporna inte syns lika bra för bilister eftersom bilens lampor är starkare än ljuskällorna i halsbandet.

4 tips för en säker höstpromenad

  1. Viktigast av allt – gör dig och din hund synlig i mörkret. Idag finns ett stort urval av reflekterande och blinkande produkter som gör promenaden säkrare!
  2. Reflexer syns som bäst om de sitter lågt och är i rörelse. Därför är det extra bra att placera reflexerna på din hund
  3. Tvätt försämrar reflexplagget – viktigt att läsa tvättrådet.
  4. Reflexer håller inte för alltid. Gå igenom statusen på dina reflexprodukter och byt ut de som behöver förnyas.

Reflexring

Upp till 14 h blinkande ljus, upp till 6 h fast ljus. Stänktålig. Storleken kan enkelt anpassas genom att klippa av. Extra läge för artikel 12666 och 12667: alla tre färgerna växlar. Inklusive USB-kabel.

Reflexväst

Tillverkad i polyester. Reflex i kanterna runt bröstkorgen, reflekterande logga på sidorna och band vid nacken. Kardborrband i krage och runt bröstkorg gör att västen är snabb och lätt att ta av och på.

Reflexscarf

Säkerhetshalsduk för hundar, reflekterande rand och tassavtryck, med kardborre.

Relaterade artiklar

Alla artiklar