Quiz РVilket smådjur passar dig?

Det alla smådjur har gemensamt är att de är fantastiskt gulliga. Men det är inte bara storleken som skiljer en hamster från ett marsvin. De kräver exempelvis olika typer av skötsel men framförallt har de olika personligheter. Gör ZooMetros smådjursquiz för att ta reda på vilken typ av smådjur som passar just dig! Skriv ner dina svar och se ditt resultat längst ner.

Jag:

A √Ąr en kv√§llsm√§nniska.
B Sover gärna ut på morgonen, men inte alltför sent.
C Vill att mitt djur ska lära sig att anpassa sin sovrutin efter mig.
D √Ąr en morgonm√§nniska.

Jag vill ha flera smådjur.

A Nej. En räcker för mig.
B Jag kan tänka mig en eller två.
C Ja. Jag vill ha minst två om inte fler.
D Ja. Jag vill ha två husdjur, kanske fler.

Hur mycket vill du aktivera ditt husdjur?

A Den får gärna aktivera sig själv, så jag kan titta på.
B Minst en gång per dag, till exempel genom promenad.
C Mycket! Jag vill gärna aktivera mitt djur både mentalt och fysiskt.
D Ibland men mest genom att mysa.

Jag vill ha ett smådjur som är väldigt beroende av mitt sällskap.

A Nej, den får gärna vara självständig.
B Både ja och nej. Om mitt husdjur är ensamt så kommer den att få mer sällskap.
C Ja, jag vill att mitt husdjur ska vara väldigt fäst vid mig.
D Inte främst av mitt sällskap, den ska kunna umgås med hela familjen.

Mitt smådjur ska helst vara:

A Lättskött och självständig.
B Duktig på att hoppa och gilla att gräva.
C Intelligent och gilla att klättra.
D Pratglad och gillar att mysa.

Jag har plats för en bur som är:

A Minst 0.12m² / 30x40cm
B Minst 0.5m² / 100x50cm
C Minst 0.18m² / 30x60cm
D Minst 0.3m² / 40x75cm

Flest A 

Vi tror att en hamster skulle passa dig!
En hamster är ett litet djur som tillhör gnagarsläktet med mjuk päls och stora ögon. De är lättskötta, vilket betyder att det är ett utmärkt val som första husdjur. Hamstrar är nattdjur och behöver sömn under dagen för att må bra. De vaknar sent på eftermiddagen och behöver då aktivering, exempelvis genom lek. Hamstrar är lättskrämda, därför är det viktigt att vara försiktig när du hanterar din kompis. Till exempel kan du krafsa lite i spånet i buren för att berätta att du är där. En hamster vill ha rent vatten varje dag och är en allätare, vilket betyder att den tycker om det mesta. Men för att din hamster ska få ett så bra liv som möjligt behöver du undvika mat som är väldigt söt, stark eller fet. Minsta storleken på en hamsterbur beror på vilken typ av hamster du väljer, men för en guldhamster ska den vara minst 30x40cm (gärna större om du har plats) och bör städas med jämna mellanrum. De flesta hamsterarter trivs bäst som ensamdjur men det finns undantag. Kolla med din djuraffär om du är osäker.

 

Flest B

Vi tror att en kanin skulle passa dig!
Kaniner kräver mer tid än exempelvis hamstrar. Vill du bara ha en kanin är det viktigt att den blir ompysslad och får umgås med den mänskliga familjen, då går det alldeles utmärkt att ha buren för sig själv. De bor gärna tillsammans om de lär känna varandra när det är små, det ultimata är därför ett kullsyskon. Kaniner älskar att gräva och är duktiga hoppare, det är därför en bra idé att koppelträna din kanin så att den får gräva ute i naturen och kanske prova på en hoppbana. En kaninbur ska vara minst 100x50cm och behöver städas dagligen. Vill du ha din kanin utomhus behövs det skydd mot vind och sol med bra isolering. Det är ingen hemlighet att kaniner älskar morötter, men de behöver även fri tillgång till hö (för att magen ska fungera) och gärna andra bladgrönsaker. De behöver också nytt vatten varje dag. Fråga i din djurbutik om tips och råd!

Flest C

Vi tror att en råtta skulle passa dig!
Tamr√•ttor √§r sociala och blir snabbt din kompis. R√•ttor bor tillsammans med andra r√•ttor i en h√∂gre bur eftersom de gillar att kl√§ttra, med en storlek p√• minst 30x60cm. Det √§r ett intelligent djur som har l√§tt att l√§ra sig och anpassar sig snabbt efter familjens rutiner. En popul√§r inl√§rningsmetod √§r klicker som funkar utm√§rkt om du vill l√§ra din r√•tta tricks eller √§ndra ett o√∂nskat beteende. En r√•tta vill g√§rna dagligen utforska livet utanf√∂r buren och f√•r p√• s√• s√§tt b√•de motion och mental stimulans. T√§nk p√• att ha uppsikt och r√•tts√§kra rummet om du vill att din kompis ska f√• springa fritt. I buren vill de g√§rna ha varierande leksaker, till exempel en foderboll som ger dem utlopp f√∂r deras naturliga instinkter ‚Äď att s√∂ka f√∂da. De √§r underh√•llande husdjur som vill vara med d√§r det h√§nder.

Flest D

Vi tror att ett marsvin skulle passa dig!
Marsvin är lugna men pratglada djur. Efter lite tid kan du lära dig känna igen de olika ljud den gör och vad det betyder, det är till exempel inte ovanligt att de kuttrar av glädje när de ser sin ägare. De bor i en bur som är minst 50x60cm med en eller flera kompisar och vill alltid ha något att gnaga på samt leksaker nära till hands. För att ditt marsvin ska må bra är det viktigt att den får komma ut från sin bur minst en gång per dag. Genom mys och lek med familjen blir den snabbt tam. Marsvin har en känslig mage och vill ha nytt vatten varje dag. De älskar hö och olika grönsaker, men ta gärna hjälp i din djurbutik för att hitta en varierad kost.

Relaterade artiklar

Alla artiklar