Så mycket vatten behöver din hund
Våra hundar är precis som vi människor beroende av färskt dricksvatten. Under de varmare sommarmånaderna är det extra viktigt att hålla koll så att de dricker tillräckligt.
Våren och sommaren innebär härliga promenader med ljusa kvällar, varm luft, vacker grönska – och massvis med pollen. Precis som vi människor kan även hundar vara allergiska mot pollen. Så kan du hjälpa din pollenallergiska pälsvän!
Till skillnad från allergier mot exempelvis födoämnen är luftburna allergier svåra att förebygga. Men det finns som tur är några saker du kan göra för att underlätta för din allergiska hund. Det första du ska göra om du misstänker att din hund har pollenallergi är att besöka en veterinär för en utredning. Veterinären behöver utesluta att besvären inte beror på något annat. Det går bland annat att göra ett pricktest eller ett särskilt blodprov för att se vilken typ av pollen hunden reagerar på. Behandlingen varierar beroende på hur omfattande allergin är, en del behöver antihistamin eller kortison.
Några av de vanligaste symptomen för hundar som lider av pollenallergi är klåda, rinniga och irriterade ögon, nysningar och att hunden biter och slickar på tassarna. Ofta dröjer det tills hunden är mellan ett och tre år gammal innan de första symptomen uppstår.
Något som du själv kan göra för att lindra hundens besvär är att under pollensäsongen bada eller duscha din hund oftare än vanligt. Det finns särskilda allergivänliga schampon som verkar klådstillande. Torka gärna av hundens tassar med en fuktig trasa efter promenaden för att minska mängden pollen som din hund kommer i kontakt med. Pollen tar sig även in i våra hem genom öppna fönster och dörrar. Därför är det bra att dammsuga ofta och rengöra textilier och – inte minst – hundens sovplats.