”Nyckeln har varit kärlek, tålamod — och mat”

Text: Klara Renöfält

Foto: Privat

För drygt ett år sedan hämtade Anne Pehrsson katten Fabbe från Stockholms katthem, dit han hade kommit efter att ha vanvårdats av sin tidigare ägare. Då fräste han så fort någon kom i närheten men i dag har Fabbe hittat hem — och blivit lite utav en kelgris till på köpet.

Hur kom det sig att du valde att adoptera en katt?

— Jag har vuxit upp med katt i familjen men aldrig haft en egen. När jag till slut hade både tid och möjlighet att skaffa katt, så ville jag börja med en vuxen katt. Adoption från ett katthem kändes bäst i hjärtat — jag fick både en vuxen katt, som jag önskat — men också ge ett hem till ett djur som verkligen behövde det.

Hur gjorde du för att få Fabbes förtroende?

— Jag lät saker vara på hans villkor i början. Jag har aldrig tvingat honom till någonting utan jag har fått lära mig och försöka lista ut vad han är okej med och inte. Han tyckte exempelvis inte om beröring i början, så jag hukade mig ned till hans nivå istället, pratade lugnt med honom och höll fram handen. När han blev trygg med det så kom han fram till mig och nosade, och till slut började han gosa med mig.

Anne understryker att tålamod, kärlek — och mat — är nyckeln till allt. Såklart har det varit svårare i vissa perioder, när Fabbe fortfarande kände sig osäker och rädd. Det tar ett tag för en katt att vänja sig vid ett nytt hem, framför allt om den haft det svårt hos tidigare ägare. Hon tipsar också om att man kan höra av sig till katthemmet med alla slags frågor om problem skulle dyka upp efter att man fått hem sin katt.

Var trivs Fabbe som bäst?

— Under elementet i köket — där är det varmt och mysigt. Men också fåtöljen bredvid mitt skrivbord, där han brukar ligga när jag sitter och jobbar — det tycker han är ett lite lagom avstånd att vara på.

Är du intresserad av att adoptera en katt?

Vårt avlånga land är fullt av katter i behov av ett kärleksfullt hem. Ta kontakt med ett katthem på din bostadsort för att få reda på med mer om hur du kan gå tillväga.

Relaterade artiklar

Alla artiklar