Ny forskning: Hundar är tonårstrotsiga

Vägrar din hund plötsligt lyda kommandon? En ny studie visar att även hundar går igenom en svårhanterlig period i tonåren.

Lite tjurigt humör, en vägran att lyda och en ignorans inför det du vill. Tonårstrots tycks inte vara unikt för människor utan är dessutom något som drabbar hundar. Det visar en ny brittisk studie, rapporterar Sveriges Radios Vetenskapsradion.

69 hundar deltog i studien där forskarna undersökte hur bra hundarna var på att lyda kommandot ”sitt” när de var fem månader gamla. Testet upprepades sedan när hundarna var åtta månader gamla och på väg att bli könsmogna. Forskarna fann att hundarna i ”tonåren” var sämre på att lyda sin ägare än när de var yngre. Men oviljan att lyda gällde bara när hundens ägare gav kommandot. När en främling gav samma kommando var tonårshundarna plötsligt bättre än sitt yngre jag på att lyda.

En större enkätundersökning bland ägare och tränare till nästan 300 hundar gav liknande resultat. Medan ägarna upplevde att den tonåriga hunden var svårtränad så upplevde tränarna det motsatta. Som tur är går den trotsiga tonårsperioden – precis som hos människor – över, menar forskarna, och allt du hinner lära din valp innan ”tonåren” är en fin investering som du får tillbaka när det har lugnat ned sig igen.

Källa: Sveriges Radio, Vetenskapsradion

Relaterade artiklar

Alla artiklar