Den viktiga vätskebalansen
En hunds vattenbehov beror på många faktorer: -Kroppsvikt -Storlek -Ålder -Aktivitetsnivå -Utomhustemperatur
Ska din katt få kattungar? Då finns många saker som är bra att tänka på. Anna-Karin Strand i Falun är en erfaren uppfödare av rasen Ragdoll. Här tipsar hon om hur du på bästa sätt förbereder inför de små livens ankomst.
Som kattuppfödare vet Anna-Karin nästan exakt när kattungarna förväntas anlända. En honkatt är dräktig i 65 dagar, plus minus fyra dagar åt båda hållen.
– Från dag 60 börjar jag hålla koll. Då jobbar jag hemifrån och spenderar min övriga tid hemma så att jag ska kunna ha katten under uppsikt, säger Anna-Karin Strand.
Vet man inte exakt när katten blev dräktig är det svårare att hålla koll på exakta datum. En riktlinje är dock att kattens spenar blir rosa och svullna ungefär tre veckor in i dräktigheten. Utifrån det kan man på ett ungefär räkna ut födelsetidpunkt.
Börja med bolåda
I god tid innan förlossningen krävs några grundläggande förberedelser. En av dem är att skaffa en bolåda.
– Jag har ett rum där jag kan stänga dörren, där ställer jag in en bolåda, mat, vatten och en kattlåda. Jag ser också till att det inte finns någon annanstans för katten att föda sina ungar, just för att jag ska kunna hålla koll.
Kattungar behöver värme och närhet, därför är det bra om temperaturen i rummet är något högre än normalt. Det bästa är att skaffa en värmekälla direkt in i bolådan.
– Jag har en värmedyna eller värmefilt som jag slår igång så att det ska bli varmt och gosigt för kattungarna när de väl kommer. Men tänk på att honkatten inte vill ha lika varmt så placera filten precis där kattungarna ska ligga. Täck över värmefilten med ett lakan, inte en frottéhandduk då kattungens klor lätt kan fastna.
Förbered dig ordentligt
Anna-Karin tipsar om några bra saker att ha nära till hands när förlossningen drar igång:
– Handduk
– Handsprit
– Steril sax
– Våtservetter och/eller papper
– Navelklämma eller en sytråd (ifall navelsträngen går sönder)
– Våg, papper och penna för att skriva upp kattungarnas vikt
– Slemsug
– Rena lakan att bädda med
– Avfallspåse
– Glukosdroppar med socker i (ifall någon unge verkar medtagen)
– Mjölkersättning och flaskor är bra att ha hemma om inte kattungen kan dia sin mamma
– Telefonnummer, journummer och öppettider till veterinären
Visa närhet – hela tiden
När det närmar sig kattens förlossning brukar det märkas tydligt.
– Katten kan bli mer orolig, gå ut och in i sin bolåda och den suckar ofta tungt. Om man lägger handen på magen kan man känna att buken drar ihop sig vilket är ett tecken på sammandragningar. Många katter vill också ha sin matte eller husse nära. Vanligtvis tar det upp till ett dygn innan kattungarna föds, säger Anna-Karin.
Extra tydligt märks krystvärksfasen. Katten börjar då krafsa intensivt i bolådan.
– Det syns att katten trycker på och de kan flämta lite precis som hundar. I det här läget är det bra att ta tid och skriva ner när krystvärkarna kommer. Har de krystvärkar i mer än 1,5 – 2 timmar behöver du ringa veterinär och rådfråga.
Många katter vill att man håller tass eller stryker på magen genom den här fasen.
– Jag brukar prata med mina katter hela tiden och jag ser till att inte lämna rummet. Jag visar helt enkelt att jag finns där. Kattungarna föds oftast med 30-60 minuters mellanrum. Ibland tar honan en liten paus mitt i.
Hjälp på traven
När allt går vägen klarar mamman sig ofta själv, även om man kan få hjälpa till lite precis när ungarna kommer. Ibland kan du behöva göra rent vid nosen så att de får fria luftvägar. Det händer också att mamman får sina ungar så tätt att hon inte hinner slicka dem rena, då är det bra att torka av dem lite lätt där de ligger.
– Till en början är det viktigt att väga kattungarna morgon och kväll för att se till så att de går upp i vikt som de ska. Då vet du också att mjölken kommit igång och att det fungerar att dia. Om de inte verkar öka i vikt kan du behöva prata med en veterinär och ge mjölkersättning, säger Anna-Karin.
Stärker banden
Att bistå en kattförlossning är fyllt med spänning och förväntan. Trots 17 kullar är det lika roligt varje gång, menar Anna-Karin.
– Det är så fascinerande att katter vet exakt vad de ska göra. Det är en sorts skräckblandad förtjusning men det är helt magiskt att få vara med när kattungar kommer till världen. Bandet till katten är alltid starkt, men det stärks extra mycket efter att vi upplevt en förlossning tillsammans.
Katten Selmas nyfödda kull
Kattungar 1 vecka
Kattungar 2 veckor
Kattungar 3 veckor
Namn: Anna-Karin Strand
Bor: Falun
Familj: Man, en dotter som flyttat hemifrån samt fyra ragdolls.
Bakgrund: Har varit kattuppfödare sedan 2012 under namnet Birmatösen eftersom det var rasen birma som var planerad. 2013 kom första kullen – men då av rasen ragdoll, eftersom Birmahonan aldrig blev dräktig. Sedan dess har Anna-Karin haft 17 ragdoll-kullar. Sitter i styrelsen i rasklubben Scandinavian Ragdoll Club.
Anna-Karin Strand och katten Luke.