NĂ€r katten flyttar in hos hunden

Det sĂ€gs att ljudet av tassar mot golvet förgyller ett hem. SĂ„ sant som det Ă€r sagt – men hur gĂ„r det egentligen att blanda katter och hundar under samma tak? Med rĂ€tt förberedelser och genomtĂ€nkta hjĂ€lpmedel kan det gĂ„ riktigt bra! SĂ„ hĂ€r kan du göra om du redan har hund och funderar pĂ„ att skaffa katt.

Att lĂ„ta en kattunge flytta in i ett hem dĂ€r det redan bor en vuxen hund Ă€r enklare Ă€n att vĂ€lkomna en valp till ett hem med en vuxen katt. Det beror pĂ„ att katter Ă€r mer sjĂ€lvmedvetna och tydligare markerar sitt revir jĂ€mfört med hundar. Hundar Ă€r dessutom flockdjur i större utstrĂ€ckning vilket gör att chansen Ă€r god att en vĂ€luppfostrad hund kommer att acceptera katten som en del av flocken. Generellt gĂ€ller principen ”ju yngre, desto bĂ€ttre” nĂ€r det kommer till att vĂ€lkomna en katt in i hundhemmet.

Förbered mötet
Börja med att förbereda ordentligt nÀr det blir dags att ta hem katten till hemmet dÀr hunden redan bor. Se över stÀllen i hemmet dÀr katten kan kÀnna sig trÀngd, exempelvis i smÄ utrymmen eller trÄnga, lÄnga passager. En lösning kan vara att placera ut klösmöbler, gÀrna lite högre, som katten kan hoppa upp pÄ dit hunden inte nÄr. Om katten rör sig snabbt i hemmet kan det trigga hundens jaktinstinkt och dÄ Àr det sÀrskilt viktigt att katten har nÄgonstans att fly. Kanske kan du lÀmna bort hunden till en hundvakt under nÄgra dagar för att lÄta katten vÀnja sig vid sin nya miljö i lugn och ro.

VÀnj bÄda vid doften
Innan hunden och katten trĂ€ffas fysiskt Ă€r det viktigt att lĂ„ta bĂ„de hunden och katten vĂ€nja sig vid varandras dofter. Ge en filt med hundens doft och lĂ„t katten nosa pĂ„ den – och vice versa. NĂ€r katten eller hunden beter sig lugnt, nyfiket eller ignorerar filten sĂ„ uppmuntrar du det beteendet med beröm och belöning, gĂ€rna i form av hatten och hunden favoritgodis. Reagerar katten eller  hunden istĂ€llet negativt tar du bort filten och provar igen vid ett senare tillfĂ€lle.

Dags att mötas – men pĂ„ avstĂ„nd
NĂ€r bĂ„de hunden och katten vant sig vid varandras dofter Ă€r det dags för dem bĂ„da att trĂ€ffas. VĂ€lj en plats dĂ€r bĂ„da kĂ€nner sig hemma och dĂ€r katten kĂ€nner till gömstĂ€llen och flyktvĂ€gar. HĂ„ll hunden kopplad, helst i sele med koppel, för att sĂ€kerstĂ€lla att de inte kan komma Ă„t varandra. Att bĂ„da fĂ„r en positiv upplevelse av första mötet Ă€r a och o – sĂ„ belöna bĂ„da nĂ€r de beter sig som du önskar. Var dock försiktig med att belöna dem för nĂ€ra varandra, för att undvika konkurrenssituationer.

LÄt bÄda Àta ifred
Matstunden Àr en sÀrskilt kritisk situation nÀr det kommer till att blanda hund och katt i hemmet. BÄde hundar och katter har behov av att ha sin matskÄl i fred, dÀrför kan det vara en bra idé att lÄta dem Àta pÄ var sitt hÄll dÀr de inte kommer Ät varandras mat. Det gÀller frÀmst för katten, sÄ placera gÀrna kattens matskÄl pÄ exempelvis köksbÀnken dit hunden inte kan hoppa upp.

Skapa ett kattutrymme
Ett annat kritiskt moment Àr att katten kÀnner sig trygg med att gÄ pÄ sin kattlÄda. Försök att hitta en plats dit hunden inte tar sig, exempelvis genom att installera en kattlucka in till tvÀttstugan, groventrén eller ett annat rum dÀr katten fÄr en fristad.

Var uppmÀrksam
Undvik att lĂ€mna hunden och katten ensamma under första tiden hemma. En hundgrind i rĂ€tt storlek som Ă€r anpassad för hundrasen kan underlĂ€tta för att begrĂ€nsa hundens möjlighet att röra sig fritt i hemmet. Notera eventuella förĂ€ndringar i hunden och kattens beteenden. TĂ€nk pĂ„ de bĂ„da pratar olika sprĂ„k – en hund viftar pĂ„ svansen nĂ€r den Ă€r glad och lekfull, medan en katt viftar pĂ„ svansen nĂ€r den Ă€r arg och upprörd. Kom ocksĂ„ ihĂ„g att en katt som vant sig vid en hund inte per automatik kommer att gilla alla hundar. Var förberedd, ha tĂ„lamod, var generös med beröm och kĂ€rlek. Lycka till!

Relaterade artiklar

Alla artiklar