När katten flyttar in hos hunden

Det sägs att ljudet av tassar mot golvet förgyller ett hem. Så sant som det är sagt – men hur går det egentligen att blanda katter och hundar under samma tak? Med rätt förberedelser och genomtänkta hjälpmedel kan det gå riktigt bra! Så här kan du göra om du redan har hund och funderar på att skaffa katt.

Att låta en kattunge flytta in i ett hem där det redan bor en vuxen hund är enklare än att välkomna en valp till ett hem med en vuxen katt. Det beror på att katter är mer självmedvetna och tydligare markerar sitt revir jämfört med hundar. Hundar är dessutom flockdjur i större utsträckning vilket gör att chansen är god att en väluppfostrad hund kommer att acceptera katten som en del av flocken. Generellt gäller principen ”ju yngre, desto bättre” när det kommer till att välkomna en katt in i hundhemmet.

Förbered mötet
Börja med att förbereda ordentligt när det blir dags att ta hem katten till hemmet där hunden redan bor. Se över ställen i hemmet där katten kan känna sig trängd, exempelvis i små utrymmen eller trånga, långa passager. En lösning kan vara att placera ut klösmöbler, gärna lite högre, som katten kan hoppa upp på dit hunden inte når. Om katten rör sig snabbt i hemmet kan det trigga hundens jaktinstinkt och då är det särskilt viktigt att katten har någonstans att fly. Kanske kan du lämna bort hunden till en hundvakt under några dagar för att låta katten vänja sig vid sin nya miljö i lugn och ro.

Vänj båda vid doften
Innan hunden och katten träffas fysiskt är det viktigt att låta både hunden och katten vänja sig vid varandras dofter. Ge en filt med hundens doft och låt katten nosa på den – och vice versa. När katten eller hunden beter sig lugnt, nyfiket eller ignorerar filten så uppmuntrar du det beteendet med beröm och belöning, gärna i form av hatten och hunden favoritgodis. Reagerar katten eller  hunden istället negativt tar du bort filten och provar igen vid ett senare tillfälle.

Dags att mötas – men på avstånd
När både hunden och katten vant sig vid varandras dofter är det dags för dem båda att träffas. Välj en plats där båda känner sig hemma och där katten känner till gömställen och flyktvägar. Håll hunden kopplad, helst i sele med koppel, för att säkerställa att de inte kan komma åt varandra. Att båda får en positiv upplevelse av första mötet är a och o – så belöna båda när de beter sig som du önskar. Var dock försiktig med att belöna dem för nära varandra, för att undvika konkurrenssituationer.

Låt båda äta ifred
Matstunden är en särskilt kritisk situation när det kommer till att blanda hund och katt i hemmet. Både hundar och katter har behov av att ha sin matskål i fred, därför kan det vara en bra idé att låta dem äta på var sitt håll där de inte kommer åt varandras mat. Det gäller främst för katten, så placera gärna kattens matskål på exempelvis köksbänken dit hunden inte kan hoppa upp.

Skapa ett kattutrymme
Ett annat kritiskt moment är att katten känner sig trygg med att gå på sin kattlåda. Försök att hitta en plats dit hunden inte tar sig, exempelvis genom att installera en kattlucka in till tvättstugan, groventrén eller ett annat rum där katten får en fristad.

Var uppmärksam
Undvik att lämna hunden och katten ensamma under första tiden hemma. En hundgrind i rätt storlek som är anpassad för hundrasen kan underlätta för att begränsa hundens möjlighet att röra sig fritt i hemmet. Notera eventuella förändringar i hunden och kattens beteenden. Tänk på de båda pratar olika språk – en hund viftar på svansen när den är glad och lekfull, medan en katt viftar på svansen när den är arg och upprörd. Kom också ihåg att en katt som vant sig vid en hund inte per automatik kommer att gilla alla hundar. Var förberedd, ha tålamod, var generös med beröm och kärlek. Lycka till!

Relaterade artiklar

Alla artiklar