“När de ligger på varsin kudde vid kaminen mår de sjukt bra”

Text: Klara Stefansson

Foto: Kajsa Wimmer

Maya och April älskar värme. De två devon rex-katterna ligger alltid på varsin kudde vid braskaminen och myser när den sprakar som bäst. I artikelserien “Hej matte/husse” berättar Kajsa Wimmer om sina livskamrater.

– För mig är det en självklarhet att ha katter, att ha alltid ha någon vid sin sida. Jag är själv uppvuxen med katter och känner mig tom utan dem.

Kajsa Wimmer är 31 år och bor i Älvsbyn tillsammans med sin sambo, barn och bonusbarn –och de två katterna Maya och April. Båda är av rasen devon rex.

– Devon rex-katter har en väldigt speciell personlighet – de är supersociala men samtidigt lugna, berättar Kajsa Wimmer.

“"Att skapa små mysplatser nära elementen är alltid uppskattat."”

Maya, familjens äldsta katt, är fem år gammal och kommer ursprungligen från Frankfurt.

– Hon är chefen och gör lite som hon vill. Maya trivs bäst med oss vuxna, hon är väldigt mycket “min” katt och mår som bäst på kvällarna när barnen har lagt sig och vi själva ligger i sängen och ser på tv.

April kom till världen för snart tre år sedan, när Maya födde sin första kull med tre kattungar.

– Men bara en kattunge överlevde, April. Jag hade egentligen inte tänkt behålla någon av kattungarna i kullen men eftersom hon blev ensam kvar var det självklart att hon skulle stanna hos oss, säger Kajsa Wimmer.

Om Maya söker sig till de vuxna är April istället barnens katt.

– Hon följer dem vart de än går och är med på allt de gör. Hon sover med dem, leker med dem och älskar när alla barn är hemma – då får hon precis så mycket uppmärksamhet som hon vill ha.

De två katterna  – mor och dotter – förenas gärna ofta framför braskaminen som finns i huset.

– De älskar värme. Våra katter ligger alltid på varsin kudde vid kaminen när vi eldar, då mår de sjukt bra, säger Kajsa Wimmer och tipsar andra devon rex-ägare (som kanske inte har en härlig braskamin):

– Att skapa små mysplatser nära elementen är alltid uppskattat.

Relaterade artiklar

Alla artiklar