Montera kattnät på balkongen – steg för steg

Har din katt vårkänslor? När solen tittar fram och fåglar och smådjur vaknar till liv lockas många katter av världen utanför och beger sig gärna ut på balkongen. Med ett kattnät kan din fyrbenta vän njuta av våren på balkongen utan att riskera liv och lem.

Nyfikna katter har en tendens att vilja utforska den spännande – eller skrämmande – balkongkanten. Utan ett kattnät kan olyckan snabbt vara framme om katten tar sig över räcket. Enligt Jordbruksverket är kattnät ett krav på balkonger som har en högre fallhöjd än fem meter. Så här väljer och monterar du ett kattnät på balkongen – steg för steg.

Steg 1: Mät och fråga

Kontrollera först med din förening eller hyresvärd om du får borra där det krävs. Du behöver också mäta upp ytan noggrant så att du har tillräckligt med nät för att täcka allt. Ta också med ­lite ”sömsmån” eftersom nätet ska slacka lite, så att katten inte kan klättra i det. Ett större nät är också enklare att montera på ett säkert sätt. 

Steg 2: Välj nät

Ett bra kattnät ska tåla såväl väder och vind som klösande kattklor. Vill du ha ett transparent nät? Sätt gärna upp något i nätet så att både katten och andra djur ser att det finns ett nät, annars är det lätt hänt att fåglar fastnar i det. 

Steg 3: Borra och fäst

Borra så få hål som möjligt – men ändå tillräckligt tätt för att katten inte ska kunna ta sig mellan vägg och nät. Glöm inte att fästa fixeringsrepet på utsidan av nätet. Nu är det bara att hänga upp nätet på krokarna och dra åt repet för att få det hela att sluta tätt.

Har du inte möjlighet att borra? Då kan du istället använda till exempel teleskop­stolpar att fästa nätet i. Se bara till att du klämmer fast stolparna så nära väggen som möjligt så att katten inte har någon möjlighet att slinka emellan.

Kom ihåg!

Tänk på att alltid ha uppsikt över din katt när den vistas på balkongen, trots kattnät. Katter är listiga och smidiga djur som ibland överlistar sina hussar och mattars försök att säkra deras tillvaro.  

Teleskopstolpe

Stolpe i aluminium med två galvaniserade fästen för montering i sidled eller från golv till tak. Enkel att montera, utan borrande eller skruvande. Längd 1,28–3,20 m.

Teleskopstolpe med stolpklämma

Stolpe i aluminium med galvaniserad klämma för montering på räcke. Enkel att montera, utan borrande eller skruvande. Den böjda toppen försvårar att katten tar sig över. Stolpklämma för rundade eller vinklade räcken medföljer, justerbara upp till 3,5 cm. Längd 1-2 m.

Teleskopstolpe med väggklämma

Stolpe i aluminium med galvaniserad klämma för montering på vägg eller räcke. Den böjda toppen försvårar att katten tar sig över. Fästet är ställbar upp till 19,5 cm. Längd 1-2 m.

Relaterade artiklar

Alla artiklar