Mjölk och choklad? Här är människomaten du inte ska ge din katt!

Matglada katter är ofta snabba på att mumsa i sig matrester som ligger framme och smulor som ramlar ner under köksbordet. Kanske ger du till och med katten lyxig människomat som fisk, leverpastej eller köttbullar? Tänk på att det finns livsmedel som är mindre bra för våra katter, och en del som till och med kan göra fyrbenta vänner allvarligt sjuka.

Lök och vitlök

Lök och vitlök innehåller ämnet allicin som är giftigt för katter. Ämnet kan ge skador i levern och andra organ. Både rå och tillagad lök innehåller ämnet, så faran är inte över bara för att löken har stekts på spisen.

 

Choklad

Många vet att choklad är giftigt för hundar, men även katter är extra känsliga för teobromin, ämnet i kakao som djuren reagerar på. Ett riktmärke är att ju mörkare chokladen är, desto mer teobromin innehåller den. Symptomen kommer ofta efter 4–24 timmar och yttrar sig som kräkningar, slöhet, törst, inkontinens, riklig salivering och hjärtklappning. Lyckligtvis nog är det dock ovanligt att katter får i sig sådana mängder choklad att de blir förgiftade, men skulle katten visa tecken på förgiftning ska du kontakta en veterinär.

 

Vindruvor och russin

Både färska vindruvor och torkade, alltså russin, kan vara giftigt för kattens njurar. Det räcker med några få russin eller druvor för att din katt ska bli riktigt sjuk. Symptomen kommer oftast inom sex timmar och kan vara diffusa. De kan yttra sig som diarré, kräkningar, slöhet, buksmärtor eller att katten kissar dåligt.

 

Mjölk

Tvärtemot vad många tror så är komjölk inte särskilt bra för katter, då de inte tål laktos. Det finns särskild ”kattmjölk” med mindre laktos som du kan ge din katt, men se det mer som en godsak – katter ska dricka vatten. För diande kattungar kan man köpa särskild mjölkersättning anpassad för just deras behov.

 

Avokado

Låt inte katten mumsa i sig din avokadomacka då avokado innehåller persin. Ett ämne som är giftigt för många djur och kan ge skador på hjärta, mage och tarmar. Vanliga symptom är kräkningar och diarre.

 

Tillagade fiskben och fågelskrov

Många katter är tokiga i fisk och det är inte helt ovanligt bland kattägare att ge bort en liten bit torsk eller lax som en lyxmåltid. Men se till att benen i fisken är bortrensade eftersom det är lätt hänt att fiskben fastnar i halsen eller tarmen eller ger skador på slemhinnorna. Samma sak gäller för fågelskrov från till exempel kyckling. Var även försiktig med att ge katten rå fisk, detta eftersom vissa fisksorter innehåller ett enzym som gör att katten inte kan tillgodogöra sig B-vitamin.

 

Starkt kryddad, söt och salt mat

Vi människor älskar att salta, söta och krydda vår mat, men katten är inte lika förtjust i din indiska gryta eller salta pizza, utan de kan i stället ge katten magbesvär. Till skillnad från hundar är katter strikta köttätare. De behöver inte särskilt mycket kolhydrater eller grönsaker utan de ska ha fet och proteinrik mat från animaliska källor. Någon enstaka matrest då och då är ingen fara, men för mycket mat avsedd för människor eller andra husdjur kan göra att katten får svårt att få i sig de näringsämnen som kroppen behöver.

 

Källor: Sveland djurförsäkringar, Agria, giftinformationscentralen, Djurvårdguiden

Relaterade artiklar

Alla artiklar