Miljoner till friskare djur — hit går pengarna

Text: Lina Nilsson
Foto: Shutterstock

Varje år delar Svenska kennelklubbens forskningsfond tillsammans med Agria ut omkring nio miljoner kronor till nordisk forskning. Här är några projekt som får finansiering i år.

Det var 2008 som de två aktörerna beslöt att inleda ett samarbete för att fördela medel till husdjursforskning.
– Det känns mycket bra att vi tillsammans kan finansiera viktiga forskningsprojekt, både medicinska och andra, säger Svenska Kennelklubbens vd Ulf Uddman i ett pressmeddelande.

Förutom medicinska projekt, tittar också forskare på hundens roll i samhället — och hur hundar kan påverka livet i egenskap av "människans bästa vän".

Hit går pengarna:

Förebyggande av tandlossning

Tandlossning är den vanligaste sjukdomen bland hundar och kan förebyggas genom daglig tandborstning. Projektet syftar till att undersöka huruvida “motiverande samtal” för hundägare kan leda till att ägare bättre följer rekommendationer och sköter hemtandvård.

Hundens betydelse i samhället

Forskare vid Göteborgs universitet har tilldelats två års anslag för ett projekt för att förstå villkoren för hundens och människans relation i samhället.

 Urinvägsinfektioner

Urinvägsinfektioner är vanliga och ofta överbehandlas hundar med antibiotika. I ett treårigt projekt vid Köpenhamns universitet ska den kliniska effekten av två olika behandlingstyper prövas, i förhoppning att förbättra både behandling och riktlinjer.

Enklare diagnos vid hjärnhinnesjukdom

Under två år ska forskare vid Köpenhamns universitet undersöka om det går att skapa ett test för allvarliga sjukdomar i hjärna och hjärnhinnor. Målet att få en tidig diagnos och behandling, genom ett blodprov istället för att som i dag, tvingas ta ryggmärgsprov.

Relaterade artiklar

Alla artiklar