Med hundar som frÀmsta arbetsredskap

I snöstorm, snĂ„lblĂ„st och slagregn – Ă„ret om, under dygnets alla timmar. NĂ€r olyckan vĂ€l Ă€r framme i fjĂ€llvĂ€rlden kan vi lita pĂ„ att FjĂ€llrĂ€ddningen finns dĂ€r. En av Sveriges 400 fjĂ€llrĂ€ddare Ă€r Peter Karlsson, som tillsammans med rĂ€ddningshundarna Pila och Astrid jobbar med att rĂ€dda mĂ€nniskor som behöver akut assistans i fjĂ€llen.

FjĂ€llrĂ€ddningen i Sverige strĂ€cker sig frĂ„n Dalarna upp till LapplandsfjĂ€llen. I varje fjĂ€llrĂ€ddningsgrupp jobbar cirka 5-8 fjĂ€llrĂ€ddare och minst en lavinhund – dĂ€ribland Peter Karlsson och hans hundar Pila och Astrid. Det Ă€r hundar som Ă€r speciellt trĂ€nade till att hitta personer som ligger begravda under stora snömassor. De anvĂ€nds dock till alla möjliga sorters sök, inte bara att hitta mĂ€nniskor i laviner. 

– NĂ„gra av vĂ„ra vanligaste uppdrag Ă€r att hitta mĂ€nniskor som Ă€r försvunna, skadade eller nedkylda. En utryckning kan ta allt frĂ„n nĂ„gra timmar upp till flera dagar. Hundar Ă€r otroligt anvĂ€ndbara eftersom de kan söka av stora omrĂ„den snabbt och effektivt. 

För att bli rÀddningshund krÀvs först och frÀmst att hundföraren Àr fjÀllrÀddare. Varje Är testas hunden och hundföraren som en enhet av Polisen. De hundar som passar bra för uppdraget Àr de med bra och effektivt sök samt har en hÄllbar kropp. SchÀfer, Malinois, Labrador, Vorsteh och Border Collie hör till nÄgra av de vanligaste raserna. Peter har sjÀlv fallit för rasen Vorsteh.

– De har ett effektivt arbetssĂ€tt och Ă€lskar att jobba hĂ„rt. De Ă€r dessutom vĂ€ldigt snabba i besvĂ€rlig terrĂ€ng vilket passar extra bra vid ett lavinsök, sĂ€ger Peter.

“Hunden ska lyssna pĂ„ dig och ni ska vara ett team oavsett vad”

Den grundlÀggande trÀningen för en rÀddningshund börjar alltid med bra dressyr. Det kan vara platsliggning och inkallning med störningsmoment som exempelvis helikoptrar som hovrar eller skotrar som kör förbi.

– Hunden ska lyssna pĂ„ dig och ni ska vara ett team oavsett vad. Inkallning Ă€r otroligt viktigt eftersom du ska kunna kalla in din hund om du ser att den Ă€r pĂ„ vĂ€g in i ett livsfarligt omrĂ„de. Utöver dressyren Ă€r sök och markering helt avgörande. Det hunden definitivt mĂ„ste göra för att markera att de hittat en person (eller ett föremĂ„l) Ă€r att grĂ€va intensivt.

Det som Àr unikt med FjÀllrÀddningen Àr att de saknar backup. 

– Är det mörkt och en snöstorm slĂ„r till har vi ingen annan vi kan ringa om det skiter sig. DĂ„ gĂ€ller det att bĂ„de vi och hundarna Ă€r trĂ€nade för alla förhĂ„llanden och att vi har enheter vi kan lita pĂ„. Faktum Ă€r att hundarna oftast har rĂ€tt, det svĂ„ra kan ibland vara att vĂ„ga lita pĂ„ hunden. 

Med över 30 Ärs yrkeserfarenhet av att jobba med hundar i fjÀllmiljö brinner Peter Karlsson för att ta med sig sina hundar pÄ jobbet. Utöver yrket som fjÀllrÀddare tillsammans med sina Vorsteh Pila (nu pensionÀr) och Astrid (aspirant) driver han ocksÄ egen hundspannsverksamhet i SÀlen med 60 alaskan huskies. 

– Nyckeln till att jobba med hundar Ă€r att ta tillvara hundens egenskaper och veta hur du ska nĂ„ fram till mĂ„let med just den hĂ€r hunden. Det Ă€r fantastiskt att se hundar med sĂ„ stor arbetsglĂ€dje. 

Om Peter

Namn: Peter Karlsson

Gör: FjÀllrÀddare som jobbat med hundar professionellt i över 30 Är. Driver bland annat egen hundspannsverksamhet i SÀlen.

Familj: Den pensionerade lavinhunden Pila och aspiranten Astrid (bÄda av rasen Vorseth) samt 60 alaskan huskies. 

Mitt bĂ€sta tips för fjĂ€llsĂ€kerhet: ”BerĂ€tta alltid för nĂ„gon om vart du ska nĂ€r du ger dig ut i fjĂ€llen. Ha med förstĂ€rkningsplagg och extra mat, samt en spade om det Ă€r vinter. Planera din resa utifrĂ„n kondition och ge dig inte ivĂ€g för lĂ„ngt. Dessa Ă„tgĂ€rder kan vara skillnaden mellan liv och död om det vill sig illa.”

Relaterade artiklar

Alla artiklar