Marie och Flora upptÀcker skogens guld

Med en hund som sĂ€llskap kan du upptĂ€cka aktiviteter och platser du kanske inte tidigare tĂ€nkt pĂ„. TvĂ„ som hittat glĂ€djen i kantarellsök Ă€r Marie Öqvist och hunden Flora. Utöver att det Ă€r ett bra tillfĂ€lle för stimulans stĂ€rker det relationen, samtidigt som det ger frisk luft – och för all del mat pĂ„ bordet.

Marie Öqvist och hennes hund Flora, en snart fyraĂ„rig flatcoated retriever, har gĂ„tt flera olika prova pĂ„-kurser eftersom familjen inte haft hund innan. Efter att ha testat bland annat nosework och viltspĂ„r föll Marie för kantarellsök.

– Stimulans Ă€r mĂ„let eftersom vi vill ha en aktiv familjehund. Leta kantareller Ă€r tacksamt eftersom det gĂ„r att göra oavsett vilken hundras du har och var i Sverige du Ă€n bor. Flora Ă€r en arbetsvillig ras som gillar att göra saker rĂ€tt. För oss passar detta perfekt, sĂ€ger Marie som sjĂ€lv bor i en by utanför PiteĂ„ – alldeles intill en perfekt kantarellskog.

Plantera ut kantareller

För Marie och Flora startade det hela med en kantarellsökskurs, dĂ€r första steget var att lĂ€ra Flora kĂ€nna igen doften av kantarell. I början köpte hon kantareller och gömde dem i högt grĂ€s, lingonris eller i en hopknuten handduk. Sedan kopplades ett sökord till doften, Marie anvĂ€nder “sök kantarell” sĂ„ att Flora ska veta vad hon ska leta. I fortsatt trĂ€ning Ă€r det bra att gömma kantareller i olika miljöer pĂ„ gĂ„rden för att trĂ€na hunden att hitta doften. Efter det Ă€r det dags att trĂ€na hunden att markera.
– Vi valde sitt som markering, sĂ„ nĂ€r Flora nosar upp en kantarell sĂ€tter hon sig för att visa att det finns nĂ„got hĂ€r. Det gĂ„r ocksĂ„ att vĂ€lja andra sĂ€tt att markera, exempelvis skĂ€ll eller stĂ„. NĂ„got som Ă€r minst lika viktigt vid kantarellsök Ă€r att man lĂ€r sig var kantareller vĂ€xer.

– Innan jag började med kantarellsök hade jag aldrig sett en kantarell i skogen. NĂ€r jag vĂ€l hittade första gĂ„ngen sĂ„ var det pĂ„ ett stĂ€lle dĂ€r jag gĂ„tt nĂ€stan varje dag i flera Ă„rs tid. DĂ„ testade jag backa och se om Flora skulle markera och det gjorde hon. Det var en hĂ€rlig kĂ€nsla, beskriver Marie.

En dedikerad spÄrlina

Vanligtvis anvÀnder Marie sele och spÄrlina nÀr hon ger sig ut pÄ kantarelljakt. Marie tipsar om att skaffa en speciell spÄrlina som anvÀnds enbart vid kantarellsök, sÄ att hunden direkt förstÄr vad ni ska göra nÀr ni gÄr ut i skogen.
– Det Ă€r sĂ€rskilt bra om man jobbar med flera olika aktiviteter samtidigt. Vi hĂ„ller bara pĂ„ med kantarellsök just nu men om man ocksĂ„ trĂ€nar exempelvis nosework eller viltspĂ„r sĂ„ gĂ€ller det att visa för hunden vilken aktivitet som stĂ„r pĂ„ agendan. En fördel med att ha hunden i lina, jĂ€mfört med lös i skogen, Ă€r att det gĂ„r att begrĂ€nsa hundens sökutrymme. MĂ„let Ă€r att hunden ska arbeta metodiskt i ett begrĂ€nsat omrĂ„de pĂ„ cirka fem gĂ„nger fem meter.
– Det bĂ€sta Ă€r att slĂ€ppa fram hunden, lĂ„ta den jobba och att sjĂ€lv följa med. Hittar hunden nĂ„got ska den visa det genom den markering man trĂ€nat in den pĂ„ och dĂ„ Ă€r det viktigt att belöna pĂ„ en gĂ„ng.

”Det smakar extra gott”

Marie slĂ„r ett slag för att gĂ„ en kurs tillsammans med sin hund – oavsett om det handlar om kantarellsök eller nĂ„got helt annat.
– Vi har gĂ„tt mĂ„nga prova pĂ„-kurser som brukar vara pĂ„ kvĂ€llar eller helger. Det Ă€r ett sĂ€tt att hitta vad vi tillsammans tycker Ă€r kul samtidigt som det Ă€r sĂ„ inspirerande att ta del av andras kunskap. Teori Ă€r ocksĂ„ nyttig trĂ€ning. Det gĂ„r aldrig att bli helt fullĂ€rd, det finns nĂ„got nytt att lĂ€ra sig hela tiden. Dessutom finns mycket inspiration att hitta pĂ„ till exempel Youtube, sĂ€ger Marie. Marie och Flora började trĂ€na nĂ€r Flora var tvĂ„ Ă„r gammal, men det Ă€r aldrig för sent eller för tidigt att sĂ€tta igĂ„ng. Att Marie och Floras gemensamma intresse dĂ„ och dĂ„ genererar i mat pĂ„ bordet Ă€r dessutom en bonus.
– Vi har fĂ„tt ihop tillrĂ€ckligt för att göra bĂ„de kantarelltoast och pastasĂ„s, och det smakar förstĂ„s lite extra gott nĂ€r vi vet att det Ă€r Flora som gjort jobbet, sĂ€ger Marie.

Om Marie

Namn: Marie Öqvist
Bor: SjulnÀs utanför PiteÄ
Familj: Sambon Pelle, sonen Axel och hunden Flora (snart 4 Ă„r gammal flatcoated retriever)

Relaterade artiklar

Alla artiklar