TrÀning bygger tillit

Jag har haft mĂ„nga hundar i mitt liv och alla har förstĂ„s en alldeles sĂ€rskild plats i hjĂ€rtat. ÄndĂ„ Ă€r det nĂ„got speciellt med min grĂ„a schĂ€fer Gripa, som jag under flera Ă„rs tid trĂ€nade och tĂ€vlade med. Vi la ner mycket tid pĂ„ att trĂ€na och sĂ„ tight relation som vi fick har jag inte upplevt vare sig före eller efter det.

Det hÀr med att tÀvla Àr nÄgot som sporrade mig lite extra. NÀr vi vÀl stod dÀr pÄ tÀvlingsbanan var det jag och Gripa som skulle visa vad vi trÀnat pÄ. Det byggde en enorm teamkÀnsla och det Àr ocksÄ dÄ vi utvecklades som mest. För bekrÀftelsen man fÄr pÄ att allt slit vi lagt ner faktiskt lönat sig, det fÄr man bara nÀr det vÀl gÀller. Det berÀttar Maria Brandel i reportaget om hundsport pÄ sidan 6-7.

Man kan sÄklart fÄ en nÀra relation till sin hund pÄ andra sÀtt. Min chihuahua Mira Àr med mig varje dag pÄ jobbet och det skapar ett sÀrskilt band. Vi har inga planer pÄ att börja tÀvla, men att trÀna hemma har ocksÄ sin charm. Oavsett vad du har för ambition Àr belöning en viktig nyckel för att förstÀrka ditt husdjurs positiva beteende. Belöning kan vara kel och klapp, en lekstund eller godis. 

Mira Àlskar Happy Dogs soft snacks och SmÄdots frÄn TRIXIE. Men har man som jag, en liten chihuahua pÄ 2,2 kilo, sÄ gÀller det att belöna med mÄtta. Jag bryter sönder de smÄ smakrika godisbitarna i smÄ smulor för att hon inte ska fÄ för högt dagsintag. Mat gÄr ocksÄ utmÀrkt att anvÀnda som ett sÀtt att aktivera, mer om detta berÀttar Mona-Lisa Carlsson i reportaget pÄ sidan 14-15. Helga Haak berÀttar ocksÄ mer om godis för stora och smÄ djur i sin krönika pÄ sidan 18.

Nu var det mĂ„nga Ă„r sedan jag och Gripa klev in pĂ„ tĂ€vlingsbanan. Än i dag kan jag sakna kĂ€nslan av att det Ă€r nu det gĂ€ller. Jag och Gripa fick 13 Ă„r tillsammans. Hon var helt fantastisk, bĂ„de som sĂ€llskapshund och tĂ€vlingspartner. Vi gick mĂ„nga kurser tillsammans och det var för oss ett bra sĂ€tt att bĂ„de komma nĂ€ra varandra och att trĂ€ffa likasinnade. Det Ă€r mitt hösttips till dig som Ă€r nyfiken – utmana er sjĂ€lva och vĂ„ga testa nya saker. Det finns sĂ„ mycket hĂ€mta, oavsett vad du har för ambition.

Njut av den krispiga höstluften!

Maria Sjömark (fd Lundberg), vd pÄ TRIXIE Sverige och chefredaktör för ZooMetro

Relaterade artiklar

Alla artiklar