Träning bygger tillit

Jag har haft många hundar i mitt liv och alla har förstås en alldeles särskild plats i hjärtat. Ändå är det något speciellt med min gråa schäfer Gripa, som jag under flera års tid tränade och tävlade med. Vi la ner mycket tid på att träna och så tight relation som vi fick har jag inte upplevt vare sig före eller efter det.

Det här med att tävla är något som sporrade mig lite extra. När vi väl stod där på tävlingsbanan var det jag och Gripa som skulle visa vad vi tränat på. Det byggde en enorm teamkänsla och det är också då vi utvecklades som mest. För bekräftelsen man får på att allt slit vi lagt ner faktiskt lönat sig, det får man bara när det väl gäller. Det berättar Maria Brandel i reportaget om hundsport på sidan 6-7.

Man kan såklart få en nära relation till sin hund på andra sätt. Min chihuahua Mira är med mig varje dag på jobbet och det skapar ett särskilt band. Vi har inga planer på att börja tävla, men att träna hemma har också sin charm. Oavsett vad du har för ambition är belöning en viktig nyckel för att förstärka ditt husdjurs positiva beteende. Belöning kan vara kel och klapp, en lekstund eller godis. 

Mira älskar Happy Dogs soft snacks och Smådots från TRIXIE. Men har man som jag, en liten chihuahua på 2,2 kilo, så gäller det att belöna med måtta. Jag bryter sönder de små smakrika godisbitarna i små smulor för att hon inte ska få för högt dagsintag. Mat går också utmärkt att använda som ett sätt att aktivera, mer om detta berättar Mona-Lisa Carlsson i reportaget på sidan 14-15. Helga Haak berättar också mer om godis för stora och små djur i sin krönika på sidan 18.

Nu var det många år sedan jag och Gripa klev in på tävlingsbanan. Än i dag kan jag sakna känslan av att det är nu det gäller. Jag och Gripa fick 13 år tillsammans. Hon var helt fantastisk, både som sällskapshund och tävlingspartner. Vi gick många kurser tillsammans och det var för oss ett bra sätt att både komma nära varandra och att träffa likasinnade. Det är mitt hösttips till dig som är nyfiken – utmana er själva och våga testa nya saker. Det finns så mycket hämta, oavsett vad du har för ambition.

Njut av den krispiga höstluften!

Maria Sjömark (fd Lundberg), vd på TRIXIE Sverige och chefredaktör för ZooMetro

Relaterade artiklar

Alla artiklar