Den viktiga vätskebalansen
En hunds vattenbehov beror på många faktorer: -Kroppsvikt -Storlek -Ålder -Aktivitetsnivå -Utomhustemperatur
Katter kommunicerar mer än du tror. Genom att lära känna dess signaler kan du förstå din katt bättre – och därmed stärka banden till din fyrbenta vän. Kattpsykologen Susanne Hellman Holmström brinner för att ge nycklar som hjälper kattföräldrar att själva se vad katten behöver.
De flesta katter lever tight ihop med sina människor. De har ofta full koll på sin familj och hur den mår. Det innebär att katter väldigt väl känner om du som matte eller husse är stressad, orolig, ledsen eller glad.
– Alla katter påverkas starkt av vårt eget mående. Det är viktigt att komma ihåg när vi pratar om katter och dess signaler, säger kattbeteenderådgivaren och kattpsykologen Susanne Hellman Holmström.
Via sin plattform kattproblem.se ger Susanne kvalificerad rådgivning till rådvilla kattföräldrar.
– Många som kontaktar mig upplever att deras katt inte är till freds med sin tillvaro. Det kan ta sig till uttryck att katten kissar på fel ställen eller att den blivit ovän med sina kattvänner. Det är vanliga bekymmer och som tur är finns det ofta enkla lösningar.
Vem är din katt?
En bra start för att utveckla relationen till din katt är att först identifiera vad din katt har för personlighet. Susanne brukar dela in katters personligheter i fyra olika kategorier:
Drottningen
En drottning glider fram i livet, ligger ofta högst upp i ett klösträd och sträcker ut hela kroppen. De är lugna och trygga och går på stadiga tassar.
Polisen
Poliskatten är utåtagerande och lägger alltid sin nos i blöt. Den klampar runt i matkassar, utforskar väskor, påsar och håller ständig koll på vad som händer utanför fönstret. Poliskatten är smart och behöver mycket uppmärksamhet och aktivitet.
Pajasen
Pajaskatten är lugn, nästan lite slö och lat. Hon gör inte mycket väsen av sig och gillar att vara nära sin matte eller husse, oavsett vad du gör.
Blyger
Den blyga katten är introvert och har nära till sina känslor. Så fort det skramlar eller låter så är katten redan borta, kanske ligger den vettskrämd under sängen.
Kanske känner du igen din katt redan vid beskrivningen av dessa personligheter.
– Det vi egentligen vill få fram ur våra katter är drottningen och pajasen. Det innebär att vi kan behöva hjälpa Poliskatten och Blyger att känna sig så trygga som det bara går, säger Susanne.
När du blivit medveten om vad katten har för personlighet kan du börja se över hur du kan hjälpa din katt att må så bra som möjligt. Susanne berättar om fem nycklar som är grunden till att erbjuda ett så bra kattliv som möjligt.
Ge katten uppmärksamhet
När du tittat över de fem nycklarna har du lagt grunden till en nöjd katt. Något annat som är bra att tänka på är att det tar cirka tre dagar för en katt att vänja sig vid nya saker. Att låta katten långsamt vänja sig vid nya situationer och miljöer är det bästa för att få en så lugn och trygg katt som möjligt. Vissa förändringar är dock oundvikliga i människors liv. Det kan vara en flytt eller en ny familjemedlem i form av en hund eller ett barn.
– Även om tillvaron förändras är det viktigt att fortsätta behålla kattens rutiner och att leka med katten lite extra. Gör något som katten tycker är kul. Kräv inte för mycket av katten och belöna önskat beteende.
Låt katten visa vägen
Om du som kattägare har identifierat ett område du kan förändra, exempelvis skaffa en till kattlåda eller flytta runt de befintliga, kan du ibland se förändringar i kattens beteende på bara några timmar. Men det kan såklart ta längre tid än så.
– Ha tålamod och ta det i kattens egen takt. Bara genom att totalt ignorera katten under tre dagar kan det förändra relationen. Då brukar katten fundera hur det står till med sin matte eller husse och då plötsligt har du bjudit in katten till att få visa vägen till vad ni ska ha för relation.
Många upplever en wow-känsla när de upptäcker att deras katt är smartare än de trott.
– Att se den förändringen är väldigt häftigt att få vara med om. Då stiger katterna i värde och helt plötsligt kan ni få en helt ny relation, avslutar Susanne.
Namn: Susanne Hellman Holmström
Gör: Kattpsykolog och certifierad Kattbeteenderådgivare, ISFM Adv Cert FB*. Driver kattproblem.se där hon ger råd till kattföräldrar som behöver hennes hjälp
Bor: På landet utanför Hörby. Rymmer till Spanien under kalla vintermånader.
Kattfamilj: Katten Hjärtrud, en brittisk korthårig hona. Hon är en extrovert drottning som tydligt talar om vad hon vill. Utöver det består djurfamiljen av en islandshäst och en amerikansk miniatyrhäst.