Ladda hunden inför träningspasset

Har du en aktiv hund som älskar att hänga med på löpturen, fjällvandringen, cyklingen, jakten eller skidåkningen? För de flesta hundägare är det en fröjd att se sin hund utföra något den tycker är riktigt roligt. Men ett fysiskt ansträngande pass kräver bra uppladdning – precis som för oss människor.

Det finns inget som är så roligt som att se en hund fylld med lust, iver och passion. I alla fall om du frågar Carola Forsberg, som till vardags jobbar som foderrådgivare på TRIXIE. Hennes två Pointerflickor Göta och Dahlia följer med stor iver ut på alla möjliga äventyr. 

– Vi både jagar, cyklar, simmar och åker skidor tillsammans. Jag brinner för samspelet med hunden och att dessutom få vara tillsammans ute i skog och mark är bland det bästa jag vet, säger Carola Forsberg. 

Planera utfodringen
Som foderrådgivare och utbildad inom hundars näringslära har Carola lång erfarenhet av att anpassa foder efter olika hundar och aktivitetsnivå. Inför en fysiskt krävande dag är rätt kost a och o. Steg ett är att välja ett foder av hög kvalitet som passar hundens energibehov, ras, ålder och storlek.
– Om du och din hund är aktivare främst under en specifik säsong på året så är det bra att byta till ett mer energirikt foder cirka två månader innan säsongen börjar. Då hinner hunden anpassa kroppen efter det nya fodret så att näringsupptaget blir så optimalt som möjligt.

När det kommer till mat under träningsdagen tipsar Carola om att ge en tredjedel av dagsgivan på morgonen, helst cirka två timmar innan aktiviteten startar. Det är viktigt att inte träna på tom mage, men inte heller på överfylld mage eftersom risken för magomvridning då är större.
– En del hundar blir så ivriga när de ser att matte eller husse tar fram reflexvästen, löparskorna, ryggsäcken eller vad det nu kan vara, så att de helt enkelt inte vill äta något på morgonen. Om man vet med sig att hunden beter sig så kan det istället vara en bra idé att servera en större portion kvällen före.

För att hitta ett foder som passar just din hund kan du fråga din lokala hundmatsåterförsäljare.
– De är utbildade i att anpassa foder efter olika hundar. En riktlinje är att hundar som får ett bra balanserat foder med hög kvalitet på råvarorna ska ha en fast och lagom hård avföring. Det betyder att kroppen tillgodogör sig fodrets viktiga näringsämnen på ett bra sätt.

Fyll på med energi
Om träningsdagen är lång är det viktigt att fylla på med energi under passet. Tänk på att undvika att ge hunden foder. Ge istället snabb energi i form av exempelvis pulver som blandas i vatten eller andra energitillskott som innehåller lättillgänglig energi utan att hundens mage överfylls.

– När jag är ute med mina hundar är jag väldigt noga ned att ge dem utrymme för återhämtning och vila. Då ser jag till att de dricker mycket vatten och ger dem något extra energirikt. Finns det inte tillgång till vatten i markerna är det extremt viktigt att ta med sig vatten ut på turen, annars finns risk att hunden blir uttorkad. Vätskeersättning är bra att ge för en optimal vätskebalans.

Börja träna i god tid
En av de vanligaste åkommorna hos aktiva hundar är överansträngning. Det är lätt hänt om hunden är otränad när den aktiva säsongen drar igång. I kombination med stor iver och jaktlust är riskerna för överbelastning och inflammationer extra stora.

– Om du till exempel brukar ta med hunden på skidturer under vinterhalvåret är det bra att börja träna mer frekvent några månader i förväg. Men det bästa är såklart om ni tränar på ett eller annat sätt under hela året, säger Carola. Hon tipsar om simning som ett exempel på en skonsam aktivitet för leder och muskler.
– Simning har flera fördelar, bland annat eftersom det går att göra när det är för varmt för att träna utomhus under högsommaren.

Återhämtning
Efter en dag ute i naturen är det dags att varva ner och fylla på hundens energiförråd igen. 

– Passa på inom 30 minuter efter avslutad aktivitet, då har kroppen bäst förutsättningar för att ta upp energin i kroppen. Därefter, cirka två timmar efter avslutat pass, är det dags att ge hunden de återstående två tredjedelarna av dagsgivan mat. Sedan väntar det viktigaste av allt: återhämtning och gott om tid till vila, avslutar Carola Forsberg.

Checklista – förbered hunden för aktivitet

  • Planera utfodringen. Välj ett foder som är anpassat efter din hund. Ge en tredjedel av dagsgivan på morgonen vid hårdare aktivitet, gärna ett par timmar före, resten efter avslutat träningspass.
  • Vätska upp! Tänk på att vatten är otroligt viktigt och en avgörande faktor för hur mycket din hund orkar. En hund behöver ungefär 0,5 dl vätska per kilo kroppsvikt och dygn vid normal aktivitet. Vid hårdare arbete ökar behovet av vätska fler gånger det normala.
    Ta alltid med vatten ut i terrängen om du inte är säker på att det finns vatten i markerna.
  • Börja träna i tid. För att undvika eventuella överansträngningar och inflammationer – trappa succesivt upp träningen med din hund så att den är redo när den aktiva säsongen drar igång.
  • Tillför extra energi under passet. Det finns både pulver och energikonserver som blandas i vatten och som du kan ge din hund under dagen när ni är ute tillsammans. Energitillskotten är väldigt smakliga vilket underlättar för att få din hund att dricka vatten, samtidigt som det tillför mycket energi. 

Namn: Carola Forsberg
Gör: Foderrådgivare på TRIXIE
Bor: Piteå
Hundfamilj: Pointerflickorna Göta och Dahlia.
Vad tar du alltid med dig ut på tur? Vatten, Power Plus och en första förbandslåda.

Relaterade artiklar

Alla artiklar