Kom ihåg att vårda hundens tänder!

En god munhygien är viktig för hundens välbefinnande och en av de saker som mest påverkar en hunds allmäntillstånd. Det skapar förutsättningar för ökad livslängd och livskvalitet. Med tanke på att de flesta hundförsäkringar inte ersätter tandregleringar så kan det dessutom finnas pengar att spara för dig som hundägare.

Genom att börja borsta tänderna när hunden ännu är valp är det enkelt att vänja den med att man håller på med munnen. Under perioden som valpen tappar sina mjölktänder, vanligtvis när den är fyra till sex månader, är det viktigt att man är försiktig med borsten så att man inte skadar de nya tänderna.

Ett bra sätt att introducera tandborstningen är att använda en vanlig frottéhandduk eller en fingerborste som är enkel att använda, framförallt om valpen är nyfiken och har svårt att sitta still. Man ska inte använda tandkräm avsedd för oss människor eller tandkräm med fluor, utan använd istället en tandkräm anpassad för hundar. Varför inte en tandkräm med köttsmak som hunden tycker om?

Genom att regelbundet borsta tänderna blir det ett naturligt moment som hunden vänjer sig vid, men som också underlättar om en veterinär behöver undersöka tänderna.

Positiv inlärning

För att lyckas med tandborstningen kan det vara bra att träna hunden så att den upplever tandborstningen som något positivt. En bra utgångspunkt kan vara att använd tandborsten som ”givare” av hundgodis. Låt hunden få sitt godis med hjälp av tandborsten, men som tack, vill du lyfta på läppen och gnugga på en tand för att vänja hunden med att du vill utforska munnen. Det är viktigt att du låter inlärningen ta tid så att ni skapar en positiv upplevelse för hunden.

Karies

Det är ovanligt att hundar får karies, men socker och medicin som orsakar muntorrhet kan leda till detta. Emaljen hos hundar är en åttondel så tunn som människans, vilket gör det svårt att laga hål i hundarnas tänder, det innebär att man istället får dra ut skadade tänder.

Dålig andedräkt

De vanligaste orsakerna till dålig andedräkt är tandproblem som tandköttsinflammation, tandlossning och tandsten. Njurproblem kan också ge dålig andedräkt, i regel då kombinerat med sänkt allmän-tillstånd, kräkningar och ökad törst. Vid oro, rådfråga din veterinär.

Plack

Plack är en beläggning som består av bakterier och matrester i munnen och produceras hela tiden. Om man inte avlägsnar plack regelbundet kan det förkalkas till tandsten. Obehandlad tandsten kan sprida sig under tandköttskanten och orsaka tandköttsinflammation (gingivit). Om inflammationen inte behandlas kan den sprida sig vidare till tandroten och orsaka tandlossning (parodontit). Bästa sättet att upptäcka tandsten i tid är att regelbundet undersöka hundens tänder. Vanliga symtom på tandsten är dålig andedräkt och belägg-ningar på tänderna. Färgen på beläggningar varierar från ljusgult till brunt.

Försäkringar

Flera tandbehandlingar, till exempel borttagning av tandsten och utdragning av tänder vid tandlossning, ersätts inte av försäkrings-bolagen. Däremot får du vanligtvis ersättning om din hund får en tandfraktur. Bettfel som måste åtgärdas ersätts av de flesta försäkringsbolag om hunden har veterinärbesiktats utan anmärkning som valp. Försäkringen ersätter inte behandling av tandlossning eller borttagning av tandsten eftersom dessa tandproblem kan förebyggas genom munvård.

Förebyggande tandvård

Tandvård av hund är viktigt eftersom de flesta tandsjukdomar kan förebyggas genom regelbunden tandborstning. Som komplement finns även munspray och tandgel som kan underlätta vid besvärliga fall eller komplettera borstningen. Det kan vara svårt att upptäcka att hunden har tandproblem innan det har gått för långt, så det är viktigt att hålla koll på hundens mun och tänder.

Med en fingerborste eller hundtandborste och en tandkräm anpassad för hundar kan du själv ta ansvar för att få en väl fungerande och förebyggande tandvård som dessutom skapar goda förutsättningar för att din hund slipper få problem med tänderna i framtiden.

9 tips för en god munhälsa!

  1. Vänj tidigt valpen med tandborstning.
  2. Var uppmärksam och försiktig när valpen tappar mjölktänderna.
  3. Borsta tänderna regelbundet, helst varje dag.
  4. Använd tandkräm anpassad för hundar och inte människor.
  5. Luta tandborsten ca 30 grader mot tandköttskanten och borsta med korta eller cirklande rörelser.
  6. Håll koll på plack och tandsten.
  7. Undvik socker.
  8. Tänk på att mediciner kan medföra muntorrhet som kan orsaka karies
  9. Om tandköttet är rött och uppsvullet bör man snarast uppsöka veterinär.

Tandvårdsset

Allt som behövs för hundens tandvård. Innehåller tandkräm 100ml, med mintsmak, 1 fingertandborste, 1 massageborste och även 1 dubbelsidig tandborste med 2 olika borsthuvuden. Obs! Tandkrämen löddrar inte.

Relaterade artiklar

Alla artiklar