Kisse pÄ kollo?

Text: Linda Andersson

Foto: Shutterstock.com

Katter Ă€r sjĂ€lvstĂ€ndiga djur, men att lĂ€mna dem ensamma Ă€r ingen bra idĂ©. Helen Rentz driver kattpensionatet Sagokatten och hĂ€r Ă€r hennes bĂ€sta tips till dig som ska ha – eller vara kattvakt i sommar.

Skredsvik utanför Uddevalla, driver Helen Rentz och hennes man kattpensionatet Sagokatten. Det Àr bara ett av mÄnga i landet nu för tiden, för pÄ senare Är har det blivit allt mer populÀrt att lÀmna sin fyrbenta vÀn pÄ ett djurpensionat under semestern.

Sagokatten Ă€r ett litet pensionat och hĂ€r fĂ„r katten ett eget rum. DĂ„ den inte trĂ€ffar andra katter, rör det sig nog snarare om ett avkopplande retreat Ă€n ett fartfyllt kollo. Helen Renz sĂ€ger att hon vill vara med och bidra till att höja kattens status i samhĂ€llet – och nĂ€r hon startade kattpensionatet för fem Ă„r sedan var det nĂ„got som hon hade drömt om lĂ€nge.

– Det Ă€r vĂ€rldens roligaste jobb. Jag har alltid haft katt och tycker att de Ă€r sĂ„ fascinerade djur. Man blir dessutom aldrig fullĂ€rd pĂ„ omrĂ„det.

Katter Ă€r överlag nyfikna och anpassningsbara – men hur de reagerar pĂ„ nya miljöer varierar. Vissa Ă€r rĂ€ttframma medan andra Ă€r mer försiktiga.

Hur ser man pÄ en katt att den Àr rÀdd?

– En katt som kĂ€nner sig otrygg kan exempelvis krypa lĂ€ngs golvet eller gömma sig under soffor och sĂ€ngar för att inte bli sedd. DĂ„ gĂ€ller det att vara lugn och att sakta försöka vinna djurets förtroende. Ett bra tips Ă€r att sĂ€tta sig pĂ„ golvet med ryggen vĂ€nd mot katten och att lĂ„ta den komma fram och nosa pĂ„ dig. Och kom ihĂ„g att du ska undvika att stirra en katt i ögonen – det upplever den som hotfullt!

Hur fÄr man dÄ katten att trivas om man ska lÀmna bort den eller sjÀlv vara kattvakt i sommar?

– Det allra viktigaste Ă€r att ge den mycket tid och kĂ€rlek! VĂ„rd och omsorg Ă€r a och o. PĂ„ ett kattpensionat ska rummen redan vara utformade
för kattens vĂ€lbefinnande – men om det Ă€r hemma hos en privatperson ska man exempelvis se till att ta bort sladdar och plastpĂ„sar, och att stĂ€nga fönstret om det Ă€r högt upp. Ta med en filt eller liknande som katten kĂ€nner igen doften av. Se till att det finns flera sovplatser dĂ€r den kan vila ostört, men ocksĂ„ att det finns leksaker som den kan aktivera sig med. Ett tips Ă€r att lĂ„ta katten vara i ett avgrĂ€nsat omrĂ„de i lĂ€genheten eller huset. Man ska ocksĂ„ ge katten samma mat som den brukar Ă€ta, sĂ„ att det inte blir för mycket nytt pĂ„ en gĂ„ng.

Tre tips till dig som ska lÀmna bort katten under semestern

Var ute i god tid

MÄnga kattpensionat blir fulla snabbt sÄ var ute i god tid! Om det Àr första gÄngen katten ska till stÀllet kan det dessutom vara bra att ha gjort ett besök innan. Se ocksÄ till att ha pratat med pensionatförestÄndaren eller den person som ska ta hand om katten i förvÀg. Du vill ju kÀnna dig lugn och trygg med att din raring har det bra nÀr du reser i vÀg!

FÄ koll pÄ papperen

GĂ„ igenom praktiska detaljer med pensionatsförestĂ„ndaren och vad som faktiskt ingĂ„r i priset. Ta reda pĂ„ om de har ansvarsförsĂ€kring och vilka vaccinationskrav som gĂ€ller. Om du har privat kattvakt – dubbelkolla dina försĂ€kringar och se till att personen fĂ„r koll pĂ„ vilken  veterinĂ€rklinik hen ska vĂ€nda sig till om nĂ„got skulle hĂ€nda.

LĂ„t transportburen bli kattens
husvagn

Se till att transportburen stÄr framme ett tag hemma innan och lÄt sedan katten Äka i den till pensionatet. För att göra den buren till en trygg plats för katten kan man lÀgga in en filt, lite godis och en valerinakudde med kattmynta som har en lugnande effekt pÄ de flesta katter.

Relaterade artiklar

Alla artiklar