Kisse på kollo?

Katter är självständiga djur, men att lämna dem ensamma är ingen bra idé. Helen Rentz driver kattpensionatet Sagokatten och här är hennes bästa tips till dig som ska ha – eller vara kattvakt i sommar.

Skredsvik utanför Uddevalla, driver Helen Rentz och hennes man kattpensionatet Sagokatten. Det är bara ett av många i landet nu för tiden, för på senare år har det blivit allt mer populärt att lämna sin fyrbenta vän på ett djurpensionat under semestern.

Sagokatten är ett litet pensionat och här får katten ett eget rum. Då den inte träffar andra katter, rör det sig nog snarare om ett avkopplande retreat än ett fartfyllt kollo. Helen Renz säger att hon vill vara med och bidra till att höja kattens status i samhället – och när hon startade kattpensionatet för fem år sedan var det något som hon hade drömt om länge.

– Det är världens roligaste jobb. Jag har alltid haft katt och tycker att de är så fascinerade djur. Man blir dessutom aldrig fullärd på området.

Katter är överlag nyfikna och anpassningsbara – men hur de reagerar på nya miljöer varierar. Vissa är rättframma medan andra är mer försiktiga.

Hur ser man på en katt att den är rädd?

– En katt som känner sig otrygg kan exempelvis krypa längs golvet eller gömma sig under soffor och sängar för att inte bli sedd. Då gäller det att vara lugn och att sakta försöka vinna djurets förtroende. Ett bra tips är att sätta sig på golvet med ryggen vänd mot katten och att låta den komma fram och nosa på dig. Och kom ihåg att du ska undvika att stirra en katt i ögonen – det upplever den som hotfullt!

Hur får man då katten att trivas om man ska lämna bort den eller själv vara kattvakt i sommar?

– Det allra viktigaste är att ge den mycket tid och kärlek! Vård och omsorg är a och o. På ett kattpensionat ska rummen redan vara utformade
för kattens välbefinnande – men om det är hemma hos en privatperson ska man exempelvis se till att ta bort sladdar och plastpåsar, och att stänga fönstret om det är högt upp. Ta med en filt eller liknande som katten känner igen doften av. Se till att det finns flera sovplatser där den kan vila ostört, men också att det finns leksaker som den kan aktivera sig med. Ett tips är att låta katten vara i ett avgränsat område i lägenheten eller huset. Man ska också ge katten samma mat som den brukar äta, så att det inte blir för mycket nytt på en gång.

Tre tips till dig som ska lämna bort katten under semestern

Var ute i god tid

Många kattpensionat blir fulla snabbt så var ute i god tid! Om det är första gången katten ska till stället kan det dessutom vara bra att ha gjort ett besök innan. Se också till att ha pratat med pensionatföreståndaren eller den person som ska ta hand om katten i förväg. Du vill ju känna dig lugn och trygg med att din raring har det bra när du reser i väg!

Få koll på papperen

Gå igenom praktiska detaljer med pensionatsföreståndaren och vad som faktiskt ingår i priset. Ta reda på om de har ansvarsförsäkring och vilka vaccinationskrav som gäller. Om du har privat kattvakt – dubbelkolla dina försäkringar och se till att personen får koll på vilken  veterinärklinik hen ska vända sig till om något skulle hända.

Låt transportburen bli kattens
husvagn

Se till att transportburen står framme ett tag hemma innan och låt sedan katten åka i den till pensionatet. För att göra den buren till en trygg plats för katten kan man lägga in en filt, lite godis och en valerinakudde med kattmynta som har en lugnande effekt på de flesta katter.

Relaterade artiklar

Alla artiklar