Katter och bebisar – så får du alla i familjen att trivas tillsammans

Ska ni få tillskott i familjen? Att få små barn och katter att trivas tillsammans kan ibland vara en utmaning, etologen Elin Hirsch ger sina bästa tips för ett smärtfritt första möte.

Förberedelser är A och O för att få katten och bebisen att trivas tillsammans, menar Elin Hirsch, doktor i etologi med inriktning på kattens beteende och grundare av företaget Tail up. 

– Förändringar är stressande för katter så se till att introducera nya möbler, babyprodukter och liknande över en längre period och lite i taget. 

Försök att introducera doften av bebisen innan bebisen själv genom att låta katten nosa på en handduk eller snuttefilt som bebisens doft finns på. Ta det försiktigt när du introducerar dem för varandra, gör det under lugna förhållanden och se till att katten har möjlighet att komma undan och är trygg i sin miljö i övrigt.

Det är självklart positivt om bebisen och katten kommer överens och kan leva tillsammans under lugna former, men Elin menar att det kan vara en god idé att hålla dem något åtskilda till dess att barnet är äldre.

– Jag tycker inte att små barn ska uppmuntras att interagera med katter, detta får komma senare när barnet har bättre kontroll över sina rörelser och styrka för att minska risken att barnet skadar eller skrämmer katten så att den känner att den behöver försvara sig.

Hur katten hanterar den nya bebisen kan också skilja sig mycket mellan olika individer och beror bland annat på kattens tidigare erfarenheter och socialisering och huruvida den har med sig tidigare positiva erfarenheter av bebisar eller inte. 

– Hur katten reagerar kan även bero på hur trygg katten är i sin hemmiljö och med sina människor i övrigt. 

 

Tänk på att minimera övriga saker som kan stressa katten i sin hemmiljö.

Exakt vad katten tycker är stressande varierar från individ till individ, men generellt kan det handla om höga ljud, starka dofter och att katten inte kan komma undan eller kan fly till en hög plats. Katter finner ofta sin trygghet i den kända miljön, därför bör du under den här perioden undvika att möblera om eller introducera nya saker i hemmet.

Relaterade artiklar

Alla artiklar