Kan man ha pälsdjur — trots allergi?

Text: Linda Fritiofsson
Foto: Shutterstock

Att ha ett pälsdjur tidigt i livet kan minska risken för allergi. Men kommer den som redan är allergisk vara det för alltid – och nyser man mindre av en bichon frisé än en bordercollie? Vi bad en expert reda ut begreppen.

Det är när kroppens immunförsvar överreagerar på så kallade allergen, som allergi uppstår. Pälsdjursallergi är vanligt men begreppet är lite förvirrande, för det är faktiskt inte pälsen man reagerar på.

– Det är luftburna molekyler som exempelvis kan finnas i djurets urin, hudceller eller saliv. De kan sätta sig i pälsen men det är inte hårstråna i sig som ger upphov till allergi, säger Jonas Binnmyr, sekreterare på Astma och Allergiförbundets forskningsfond.

Bara för att ögonen kliar och näsan rinner när man vistas i samma rum som en katt, behöver det inte betyda att man får allergiska besvär av en hund. Men det är ganska vanligt att man känner av olika pälsdjur om man är allergisk.
– Det handlar om så kallade korsreaktioner där kroppen reagerar på molekyler som liknar varandra men är från olika källor, till exempel katt, hund och häst.

Att leva med djur ökar dock inte risken för allergi – det är snarare tvärtom. Om man tidigt i livet har ett pälsdjur i hemmet kan det faktiskt skydda mot allergi. Däremot ska man undvika kontakt med djuret om man väl har utvecklat en allergi, detta eftersom man i värsta fall kan utveckla astma. Men om man är djurälskare och vill ha ett husdjur finns andra möjligheter. Att vara allergisk mot reptiler är väldigt ovanligt – så kanske är en sköldpadda ett alternativ? Det kan också vara så att det blir aktuellt med den där hunden eller katten senare i livet. Allergi kan gå över – det är åtminstone vanligt att besvären minskar.

Kan man ta ett test för att se om man är allergisk?

– Enbart ett test, är inte tillräckligt tillförlitligt. Om testet däremot visar positivt och man samtidigt har allergiska besvär så kan det vara det – men man kan inte enbart ställa en allergidiagnos med ett blodprov.

Det talas ibland om allergivänliga hundar – finns det?

– Nej, det är en myt. Det finns snarare större skillnader mellan olika individer inom samma ras.

 

 

 

3 fakta om pälsdjursallergi

  • Det är vanligast att vara allergisk mot katt. Därefter kommer hund och sedan häst.
  • Nysningar, rinnande näsa och kliande ögon är vanliga symtom vid allergi.
  • De flesta som blir allergiska blir det som barn – men besvären förändras oftast med åldern och kan minska eller till och med försvinna med tiden.

Relaterade artiklar

Alla artiklar