Julbak för dina fyrfota vänner

Hembakat… Smaka på ordet, visst ger väl det en härlig känsla ändå?
Att laga julgodis är en tradition vi haft i många år, nytt för i år är att jag också kommer att baka även till hundarna och katterna. Julen är ju trots allt en familjehögtid och för mig känns det självklart att alla ska få vara med!

Snällaste juryn

Det absolut bästa med att baka till hundarna är att de är snälla kritiker, det spelar ingen roll om kexen blir snygga eller har råkat ligga i ungen lite för länge, hundarna blir precis lika glada i alla fall! 

Koll på innehåll
Att baka eget hundgodis är inte bara mysigt, det är också en perfekt möjlighet att ha koll på vad godiset du erbjuder innehåller. Genom att baka själv kan du fritt välja råvaror och enkelt anpassa innehållet efter din hunds smak eller eventuella allergier, och det bästa är, det är inte ens särskilt svårt. För är det någonting jag insett när jag testat mig fram i köket är det att nästan allt fungerar. 

Vad ska godiset innehålla

För att baka hundgodis är ägg, potatismjöl eller majsmjöl en jättebra bas. Havre går att använda som gryn, mjöl eller förvällt, du kan tillsätta jordnötssmör, rivna morötter eller äpplen och mosad banan. Varför inte ta en sväng förbi barnmatshyllan, där finns massor av bra puréer. Det enda du ska tänka på är att välja produkter utan tillsatt socker eller salt – välj en 100 % naturlig produkt så behöver du inte fundera!  

Vill du tillsätta kryddor är det bara att gå loss på vad du har i skåpet, jag har testat oregano, mynta, gurkmeja, ingefära och lite kanel. Det uppskattades inte bara av hundarna utan fyllde hela köket av härliga dofter. 
 
Det finns genvägar
Vill du göra det riktigt enkelt för dig kan du använda burkmat. En burk blötfoder blandat med lite ägg och potatismjöl ger en hel bricka med härligt hundgodis och kan enkelt blandas upp med lite havre, ägg eller potatismjöl för att få annan konsistens.  

Och du, glöm inte att låta hunden slicka skålen! 

Det är ju ändå för hundens skull du gör det här så låt den vara med och hjälpa till. Att få vara med i köket och känna dofterna kittla nosen medan du bakar härliga godsaker – det stärker verkligen bandet mellan dig och din bästa vän.

Helgas julkex

1,5 dl potatismjöl
1,5 dl rivet äpple
1 msk kanel
0,5 msk ingefära
1 ägg

Blanda rivet äpple med potatismjöl och ägg och vänd ner kryddorna. Bred ut blandningen i en form och grädda 180°C, ca 15 minuter

Tänk på: Baka aldrig med choklad eller lök, undvik också att tillsätta socker, salt och starka kryddor. 

 

Relaterade artiklar

Alla artiklar