Jordbruksverket lanserar söktjänst för id-märkta katter

Nu är det lättare att återförena bortsprungna katter med deras ägare. Efter den nya lagen om obligatorisk id-märkning av katter lanserade Jordbruksverket en söktjänst till kattregistret. 

Sedan i januari 2023 är det lagkrav på att alla katter ska vara id-märkta och registrerade hos Jordbruksverket. Sex månader efter lanseringen har över 300 000 katter registrerats i myndighetens register, och nu lanseras en tjänst som gör det möjligt att söka på kattens id-märkning och visa ägarens uppgifter. Det går dessutom att ändra ägaruppgifter i registret samt ändra uppgifter om ras, namn eller färg. 

Tjänsten nås via Jordbruksverkets webbplats och riktar sig främst till myndigheter men kattägare kan även godkänna att privatpersoner kan få tillgång till kattens och ägarens uppgifter. Under 2024 kommer också Tullverket och polisen få direktåtkomst till registret. För att en katt ska vara sökbar måste den vara id-märkt med ett chip eller tatuering. Hittills har 96 procent av ägarna valt att vara sökbara i registret. 

– Det är väldigt positivt att en så stor andel av kattägarna tillåter att deras uppgifter visas i söktjänsten, eftersom det gör det lättare att hitta ägaren till en bortsprungen katt. Det underlättar exempelvis om en veterinär får in en trafikskadad katt och snabbt behöver identifiera ägaren för att ta ställning till eventuella vårdinsatser, säger Anders Elfström, avdelningschef på Jordbruksverket.

Relaterade artiklar

Alla artiklar