Jo, hundar kan också ha pollenallergi!

Det är inte bara vi människor som kämpar med rinnande näsor och kliande ögon under våren – även hundar kan lida av pollenallergi. Vi listar symptom att hålla utkik efter och tipsar om hur du kan hjälpa din fyrbenta vän.

Våren och sommaren innebär promenader med ljus långt in på kvällen, varm luft, härlig grönska – och massvis med pollen. Precis som vi människor kan även hundar vara allergiska mot pollen. Vanliga symptom är klåda, rinniga och irriterade ögon, nysningar och att hunden biter och slickar på tassarna. Ofta dröjer det tills hunden är mellan ett och tre år gammal innan de första symptomen uppstår.

Till skillnad från allergier mot exempelvis födoämnen är luftburna allergier svåra att förebygga, men det finns som tur är några saker du kan göra för att underlätta för din allergiska hund. Det första du ska göra om du misstänker att din hund har pollenallergi är att besöka en veterinär för en utredning. Veterinären behöver utesluta att besvären inte beror på något annat och kan göra ett pricktest eller ett särskilt blodprov för att se vilken typ av pollen hunden reagerar på. Behandlingen varierar beroende på hur omfattande allergin är, en del behöver antihistamin eller kortison.

Något som du själv kan göra för att lindra hundens besvär är att under pollensäsongen bada eller duscha din hund oftare än vanligt. Det finns särskilda allergivänliga schampon som verkar klådstillande. Torka gärna av hundens tassar med en fuktig trasa efter promenaden, på så sätt minskar du mängden pollen som din hund kommer i kontakt med. Pollen tar sig även in i våra hem genom öppna fönster och dörrar. Därför är det bra att dammsuga ofta och rengöra textilier och – inte minst – hundens sovplats.

Källor: Anicura, Agria

Relaterade artiklar

Alla artiklar