Initiativ ska hjälpa djuränklingar att hitta nya hem

När en älskad husse eller matte går bort, vad händer med husdjuret som blir kvar? Nu hjälper begravningsbyrån Fonus och Djurskyddet Sverige djuränklingar till nya hem och familjer.

Vi lämnar inte bara sörjande människor efter oss när vi dör, även djur kan bli ensamma efter att deras ägare har gått bort. Projektet är ett initiativ som ska leta nya hussar och mattar till de djuränklingar som behöver ett nytt hem.

 

– Vi på Fonus träffar varje dag människor i sorg men även fyrbenta familjemedlemmar står ibland kvar ensamma efter att ha förlorat sin husse eller matte. Med det här initiativet vill vi skapa möjligheter till nya relationer mellan sällskapsdjur som behöver nya hem och människor som kan tänka sig ta hand om en djuränkling, säger Peter Göransson, kommunikationschef på Fonus, i ett pressmeddelande.

 

fonus.se/djuranklingar går det att se bilder på och läsa mer om de djur som letar nya hem. Den som fastnar för ett särskilt djur kan göra en intresseanmälan. I Fonus Vita Arkivet kan man numera även berätta vad man vill ska hända med sitt husdjur efter att man har gått.

 

Det finns flera studier som visar på att människor mår bra av att vara runt djur, och även djuren mår bra av att umgås med människor.

 

– Precis som vi människor känner sorg över att förlora en närstående kan också våra sällskapsdjur göra det. Det är inte ovanligt att hundar blir deprimerade när de behöver vara ensamma i för hög utsträckning, och att bli av med sin familj och trygghet kan ibland vara särskilt svårt att återhämta sig från. Djuränklingarna behöver hjälp och stöd för att bli lyckliga igen och att komma till en ny kärleksfull familj kan vara precis det som behövs, säger hundexperten Fredrik Steen.

Relaterade artiklar

Alla artiklar