Hundsällskap förgyller semestertrippen

100 nätter i en 5 kvadratmeter stor skåpbil. För Sofia Lindhe och Anton Pehrson, kända från SVT:s Gift vid första ögonkastet, blev den tillvaron en verklighet. Tillsammans med hunden Liam semestrade paret genom Sverige och Norge under förra sommaren. Här delar de med sig av sina bästa tips till dig som planerar att ta med hunden på roadtrip.

Någon färdig resplan hade inte formats när Sofia Lindhe, Anton Pehrson och hunden Liam lämnade sin lägenhet i Stockholm, där de då bodde, i juni 2021. De började på Gotland för att sedan vända norrut igen med inställningen att de kör dit näsan pekar. Så blev det också, för rätt vad det var så befann sig trion i Norge. 

– När vi åkte hemifrån gällde fortfarande pandemirestriktionerna om inresa till Norge. Men så öppnade Norge upp när vi var på väg mot Abisko, så vi tog chansen och åkte över gränsen när vi ändå var på väg, berättar Anton och Sofia. 

 

Något som var mer självklart än själva resrutten var att hunden Liam, en femårig Shetland Sheepdog, skulle följa med på resan. Dessutom på premiumplats – i mitten på det tresitsiga framsätet på parets ombyggda van. 

– Att resa med oss i skåpbil passar Liam perfekt eftersom han gillar att vara nära oss. När vi bor i bilen är naturen alltid så nära. Liam älskar att följa med, och han trivdes till och med på SUP (stand up paddleboard) trots att han egentligen inte gillar vatten, säger Sofia. 

 

Miniträdgård utanför

Parets van innehåller det mesta man kan behöva under hundra nätter hemifrån. Med begränsad golvyta finns planer på att bygga en hunddörr in under soffan vid matbordet så att Liam kan ha ett eget krypin utan att ligga mitt på golvet. Utanför bilen finns en markis som ofta fälls ut, och med hjälp av kompostgaller skapade Sofia och Anton en miniträdgård så att Liam kunde gå in och ut ur bilen under dagen. Faktum är att en semester i van är ett perfekt sätt att resa när man har med sig djur – i alla fall om du frågar Anton och Sofia. 

– Det skapar en otrolig frihetskänsla att kunna stanna var som helst. Man blir väldigt flexibel när man alltid har allt med sig. Sedan är det väldigt roligt att på de mest oväntade platser träffa andra hundmänniskor som också reser med sina hundar, säger Anton.

 

Paret har mestadels fricampat ute i skogen vilket går utmärkt eftersom de har solceller på taket som försörjer bilen med el. 

– Eftersom vi bott mitt i skogen har vi sällan behövt kolla upp vilka campingplatser som välkomnar hundar, men ska man bo på camping är det naturligtvis bra att kolla upp det i förväg, tipsar Anton och Sofia. 

 

Planering är A och O

Utmaningen med att spendera en hel sommar på hjul är planeringen. Det gäller att ha med sig tillräckligt med mat och vatten samt första förband för både människor och hundar. När färskvattentanken på 70 liter började sina tappade paret alltid upp vatten så att Liam skulle ha så han klarade sig innan de kunde stanna och fylla på. 

– Men utöver sådana anpassningar, plus några extra stopp på vägen för att sträcka på benen så var det inte alls svårt att ta med sig Liam på resan. Det kändes helt naturligt att han skulle följa med eftersom han är en del av familjen, säger Sofia.

 

Ryggsäcken blev räddaren i nöden

Nu blev sommaren 2021 en riktig drömsemester för Anton och Sofia, men den höll på att få ett abrupt slut innan den knappt hade börjat. Redan vid första stoppet på Gotland skadade Liam sin tass vilket gjorde att de fick uppsöka veterinär.

– Vi hade tur som befann oss nära civilisationen och veterinärvård. Det gick bra med tassen men han kunde inte gå så långt efter det vilket ledde till att vi köpte en hundryggsäck så att Liam ändå kunde följa med ut på vandringar och utflykter. Det gick riktigt bra och Liam trivdes med att åka ryggsäck som tur är, säger Anton.

 

I sommar blir skåpbilen det självklara färdmedlet när familjen, som sedan april utökat familjen med en liten dotter, ska resa runt i Sverige och hälsa på släkt och vänner. Liam följer självklart med, men denna gång får han sitta i en hundbur bak i bilen. 

__

 

Text: Sofie Lundmark

De bästa prylarna att ta med på hundsemestern:

  • En kylmatta med gel som aktiveras när hunden lägger sig på mattan. Det blir stundvis väldigt varmt och att ha en sådan med i bilen är perfekt.
  • Ett första hjälpen-kit för djur. Vi hade en som innehöll bland annat koksaltlösning för sårtvätt, bandage och fästingplockare.
  • En vattenflaska med inbyggd skål som går att fälla ihop. Den är perfekt att ta med ut i naturen. 
  • En mjuk och bekväm sele och ett flexikoppel. 

Anton och Sofias tips till dig som ska resa med djur i sommar:

  • Känn av vad som är lämpligt och möjligt. Gillar djuret att åka bil så är det en bra början. 
  • Kolla upp vilka regler som gäller för hundpass. När vi spontant bestämde oss för att resa in i Norge behövde Liam ett pass vilket vi bokade i Vilhelmina när vi var på väg upp mot Abisko.
  • Våga testa! Man får vara beredd på att anpassa sig lite men det mesta går att lösa. 
  • Börja med en kortare resa för att se hur det går.
  • Ha en positiv inställning!

Om Sofia och Anton

Namn: Anton Pehrson och Sofia Lindhe, dottern Liv

Hundfamilj: Femåriga Liam, en Shetland Sheepdog.

Gör: Anton är kundtjänstchef på bredbandsbolag och Sofia är lärare. Blev tv-profiler efter deras medverkan i SVT:s Gift vid första ögonkastet. Driver instagramkontot @regnbagsreggad.

Bor: Åre och i sin ombyggda skåpbil så ofta det går. 

Bästa vandringstipset i Sverige: Trollsjön mellan Riksgränsen och Björkliden. Det var en lång vandring men så värt besväret! Vi tog ett dopp när vi kom fram, det var kallt men så uppfriskande.

Resplaner: I höst åker vi nog utomlands, om det fungerar med bäbislivet. Liam följer självklart med!

Relaterade artiklar

Alla artiklar