Hund, hopp och (kär)lek

Hundparkour, godisträd och kurragömma – att involvera hela familjen i utomhusträningen behöver varken vara krångligt eller tidskrävande. Aktiveringsspecialisten Ewa Larsson vet vad som får både människa och hund att lätta från marken.

Ewa Larsson är professionell hundrastare och driver ”Håll vovven igång” – ett företag som har specialiserat sig på hundpromenader med aktivering. Hon spenderar största delen av sin arbetsvardag utomhus tillsammans med olika hundar, något som har gjort henne påhittig när det gäller att aktivera våra fyrbenta vänner.

– Jag tar det jag har och försöker se på miljön runt omkring mig från hundens perspektiv. Trappräcken, parkbänkar, stock och sten – lite som hundparkour! Att hoppa upp med tassarna mot saker eller gå balansgång är väldigt roligt, samtidigt som det tränar hundens muskler och stärker självförtroendet när de får sin belöning efter avslutad övning. Dessutom är det övningar som är lätta att göra på en helt vanlig promenad med familjen.

Ewa Larsson, expert på hundpromenader och aktivering.

Ewa är aktiv medlem i Oskarströms Brukshundklubb och har dessutom två egna hundar som hon ständigt försöker hitta på aktiviteter åt. Med sin långa erfarenhet har hon gång på gång sett hur aktivering påverkar hundens humör, självförtroende och intellekt. Och det behöver inte vara några avancerade trix – det viktigaste är att hitta lekar och övningar som hela familjen kan engagera sig i.

– En lek som funkar lika bra i skogen som hemma i trädgården är kurragömma. En person står med hunden medan till exempel något av barnen springer och gömmer sig med godis eller hundens favoritleksak. Det är en lek som stärker banden mellan hunden och den som ska hittas, och den går att variera och  utveckla nästan hur mycket som helst.

En annan övning som Ewa rekommenderar är ”godisträd”. Den går ut på att en i familjen går och petar in små godbitar på olika ställen i barken på
ett träd medan en annan står och håller i hunden.

– Syftet är dels att träna luktsinnet men också att hunden ska jobba med att stå upprätt på bakbenen på olika nivåer och stärka ryggen. Det blir lite som fågel, fisk eller mittemellan då godisarna finns utspridda längs hela stammen.

Två andra som spenderar mycket av sin lediga tid utomhus är Frida Jingblad och sambon Robin Sjögren. De älskar att hitta på roliga saker med sin hund Jax, en sju månader gammal Australian shepherd. Inte sällan med kompisen Estelle Håkansson, åtta år. Favoritsysslan är spårträning, en aktivitet där hunden lär sig både att samarbeta och använda nosen.

– Först går jag ett spår och lägger ut små föremål på vägen, till exempel en leksak eller pinne som jag hållit i. När spåret legat i ungefär en halvtimme sätter jag Jax i lina och låter honom följa mina fotspår och lukta sig till föremålet. Om hela familjen följer med kan man turas om att lägga spår – och se vems föremål hunden hittar snabbast, berättar Frida.

Estelle Håkansson med kompisarna Jax och matte Frida Jingblad.

Är man sugen på att ta med hunden och familjen på en hopp- och trixsession funkar såväl staden som skogen och parken perfekt som arena, säger Frida.

– Har man barn kan man ju slå två flugor i en smäll och gå till en lekpark där hundar också är tillåtna. Det kan du kolla med din kommun. Där brukar det ofta finnas små hinderbanor för barn som även kan funka för hoppsugna hundar.

Hemma i Fridas trädgård öppnas möjligheterna upp för lekfulla aktiviteter som innefattar allt från lek, bus och balans till problemlösning och kroppskontroll.

– När Jax är färdigvuxen kommer vi börja köra lite hemmaagility. Då kan man använda sig av ett par enkla hinder och tunnlar eller träna balansgång genom att lägga ut några brädor på gräset. Att gömma godis och låta hunden leta i trädgården är en annan kul övning för hela familjen. Det finns till och med dem som tränar yoga med sin hund – det är bara fantasin sätter gränserna!

3 roliga övningar!

1. Godisspår

Ta hjälp av familjen och lägg ett godisspår i trädgården eller på en äng. Från den plats du vill att spåret ska börja lägger du en liten bit hundgodis i varje fotspår. Du visar hunden var spåret börjar och får sedan följa spåret fram till målet som exempelvis kan vara favoritleksaken.

2. Hemmagjord rallylydnad

Rallylydnad kan liknas vid skojig stationsträning för hundar. Involvera familjen och gör egna skyltar eller skriv ut från internet och lägg ut på gräsmattan – vips har ni en egen bana. Skyltarna visar vilket trix hunden ska göra; till exempel sitt, ligg, enkel slalom, sväng höger, 360 grader vänster och så vidare. Skyltar hittar du på Brukshundklubben.se.

3. Hundparkour

Ta med kids och vovve och kör lite parkour! Hoppa och balansera på stock och sten, staket och parkbänkar. Det är en enkel aktivitet som är lätt att anpassa för din egen hund. Här står balans, kontroll, samarbete, lyhördhet och tillit i fokus – och såklart glädje. Och glöm inte belöningen!

Relaterade artiklar

Alla artiklar