Hund, hopp och (kÀr)lek

Foto: Anders Andersson

Hundparkour, godistrĂ€d och kurragömma – att involvera hela familjen i utomhustrĂ€ningen behöver varken vara krĂ„ngligt eller tidskrĂ€vande. Aktiveringsspecialisten Ewa Larsson vet vad som fĂ„r bĂ„de mĂ€nniska och hund att lĂ€tta frĂ„n marken.

Ewa Larsson Ă€r professionell hundrastare och driver ”HĂ„ll vovven igĂ„ng” – ett företag som har specialiserat sig pĂ„ hundpromenader med aktivering. Hon spenderar största delen av sin arbetsvardag utomhus tillsammans med olika hundar, nĂ„got som har gjort henne pĂ„hittig nĂ€r det gĂ€ller att aktivera vĂ„ra fyrbenta vĂ€nner.

– Jag tar det jag har och försöker se pĂ„ miljön runt omkring mig frĂ„n hundens perspektiv. TrapprĂ€cken, parkbĂ€nkar, stock och sten – lite som hundparkour! Att hoppa upp med tassarna mot saker eller gĂ„ balansgĂ„ng Ă€r vĂ€ldigt roligt, samtidigt som det trĂ€nar hundens muskler och stĂ€rker sjĂ€lvförtroendet nĂ€r de fĂ„r sin belöning efter avslutad övning. Dessutom Ă€r det övningar som Ă€r lĂ€tta att göra pĂ„ en helt vanlig promenad med familjen.

Ewa Larsson, expert pÄ hundpromenader och aktivering.

Ewa Ă€r aktiv medlem i Oskarströms Brukshundklubb och har dessutom tvĂ„ egna hundar som hon stĂ€ndigt försöker hitta pĂ„ aktiviteter Ă„t. Med sin lĂ„nga erfarenhet har hon gĂ„ng pĂ„ gĂ„ng sett hur aktivering pĂ„verkar hundens humör, sjĂ€lvförtroende och intellekt. Och det behöver inte vara nĂ„gra avancerade trix – det viktigaste Ă€r att hitta lekar och övningar som hela familjen kan engagera sig i.

– En lek som funkar lika bra i skogen som hemma i trĂ€dgĂ„rden Ă€r kurragömma. En person stĂ„r med hunden medan till exempel nĂ„got av barnen springer och gömmer sig med godis eller hundens favoritleksak. Det Ă€r en lek som stĂ€rker banden mellan hunden och den som ska hittas, och den gĂ„r att variera och  utveckla nĂ€stan hur mycket som helst.

En annan övning som Ewa rekommenderar Ă€r ”godistrĂ€d”. Den gĂ„r ut pĂ„ att en i familjen gĂ„r och petar in smĂ„ godbitar pĂ„ olika stĂ€llen i barken pĂ„
ett trÀd medan en annan stÄr och hÄller i hunden.

– Syftet Ă€r dels att trĂ€na luktsinnet men ocksĂ„ att hunden ska jobba med att stĂ„ upprĂ€tt pĂ„ bakbenen pĂ„ olika nivĂ„er och stĂ€rka ryggen. Det blir lite som fĂ„gel, fisk eller mittemellan dĂ„ godisarna finns utspridda lĂ€ngs hela stammen.

TvÄ andra som spenderar mycket av sin lediga tid utomhus Àr Frida Jingblad och sambon Robin Sjögren. De Àlskar att hitta pÄ roliga saker med sin hund Jax, en sju mÄnader gammal Australian shepherd. Inte sÀllan med kompisen Estelle HÄkansson, Ätta Är. Favoritsysslan Àr spÄrtrÀning, en aktivitet dÀr hunden lÀr sig bÄde att samarbeta och anvÀnda nosen.

– Först gĂ„r jag ett spĂ„r och lĂ€gger ut smĂ„ föremĂ„l pĂ„ vĂ€gen, till exempel en leksak eller pinne som jag hĂ„llit i. NĂ€r spĂ„ret legat i ungefĂ€r en halvtimme sĂ€tter jag Jax i lina och lĂ„ter honom följa mina fotspĂ„r och lukta sig till föremĂ„let. Om hela familjen följer med kan man turas om att lĂ€gga spĂ„r – och se vems föremĂ„l hunden hittar snabbast, berĂ€ttar Frida.

Estelle HĂ„kansson med kompisarna Jax och matte Frida Jingblad.

Är man sugen pĂ„ att ta med hunden och familjen pĂ„ en hopp- och trixsession funkar sĂ„vĂ€l staden som skogen och parken perfekt som arena, sĂ€ger Frida.

– Har man barn kan man ju slĂ„ tvĂ„ flugor i en smĂ€ll och gĂ„ till en lekpark dĂ€r hundar ocksĂ„ Ă€r tillĂ„tna. Det kan du kolla med din kommun. DĂ€r brukar det ofta finnas smĂ„ hinderbanor för barn som Ă€ven kan funka för hoppsugna hundar.

Hemma i Fridas trÀdgÄrd öppnas möjligheterna upp för lekfulla aktiviteter som innefattar allt frÄn lek, bus och balans till problemlösning och kroppskontroll.

– NĂ€r Jax Ă€r fĂ€rdigvuxen kommer vi börja köra lite hemmaagility. DĂ„ kan man anvĂ€nda sig av ett par enkla hinder och tunnlar eller trĂ€na balansgĂ„ng genom att lĂ€gga ut nĂ„gra brĂ€dor pĂ„ grĂ€set. Att gömma godis och lĂ„ta hunden leta i trĂ€dgĂ„rden Ă€r en annan kul övning för hela familjen. Det finns till och med dem som trĂ€nar yoga med sin hund – det Ă€r bara fantasin sĂ€tter grĂ€nserna!

3 roliga övningar!

1. GodisspÄr

Ta hjÀlp av familjen och lÀgg ett godisspÄr i trÀdgÄrden eller pÄ en Àng. FrÄn den plats du vill att spÄret ska börja lÀgger du en liten bit hundgodis i varje fotspÄr. Du visar hunden var spÄret börjar och fÄr sedan följa spÄret fram till mÄlet som exempelvis kan vara favoritleksaken.

2. Hemmagjord rallylydnad

Rallylydnad kan liknas vid skojig stationstrĂ€ning för hundar. Involvera familjen och gör egna skyltar eller skriv ut frĂ„n internet och lĂ€gg ut pĂ„ grĂ€smattan – vips har ni en egen bana. Skyltarna visar vilket trix hunden ska göra; till exempel sitt, ligg, enkel slalom, svĂ€ng höger, 360 grader vĂ€nster och sĂ„ vidare. Skyltar hittar du pĂ„ Brukshundklubben.se.

3. Hundparkour

Ta med kids och vovve och kör lite parkour! Hoppa och balansera pĂ„ stock och sten, staket och parkbĂ€nkar. Det Ă€r en enkel aktivitet som Ă€r lĂ€tt att anpassa för din egen hund. HĂ€r stĂ„r balans, kontroll, samarbete, lyhördhet och tillit i fokus – och sĂ„klart glĂ€dje. Och glöm inte belöningen!

Relaterade artiklar

Alla artiklar