Hjälp! Min katt vill inte använda kattlådan

Att katten inte är rumsren är ett av de vanligaste problemen för kattägare. Orsakerna till beteendet kan vara många – men som tur är finns knep och metoder för att komma till rätta med det. Här kommer tips på hur problemen kan förebyggas och åtgärdas!

Att en katt väljer att uträtta sina behov utanför kattlådan kan ha många orsaker och tyvärr är följderna både illaluktande och ohygieniska. Allt från stress och sjukdom eller att katten helt enkelt tycker bättre om att gå på toaletten på ett annat underlag. Det första du ska göra om du har problem med en katt som kissar utanför lådan är att säkerställa att den mår bra i övrigt. Besök veterinären, förklara problemet och gör en noggrann hälsokontroll.

Gör kattlådan inbjudande

I dag finns mängder av olika kattlådor och strömaterial och olika katter har helt enkelt olika preferenser på vad de föredrar. Har du nyligen bytt typ av kattlåda när problemet uppstår är det säkerligen orsaken, men oavsett är det värt att undersöka om en annan modell eller ett annat kattströ fungerar bättre för din katt. Kissar din katt återkommande på en viss plats i hemmet? Kanske är just det underlaget något du ska försöka efterlikna. Fråga efter tips i din lokala ZooMetro-butik – de är vana vid den här typen av problem och kan hjälpa dig med många olika alternativ.

Var noga med rengöringen av kattlådan, minst en gång per dag, och säkerställ att din katt inte har växt ur den. De ska enkelt kunna vända sig och krafsa runt i sanden utan att slå i några kanter.

Kattlådans placering kan också spela en viktig roll, tänk bara på hur du själv vill gå på toaletten – helst i ensamhet. Placera den på en lugn plats och avskilt från kattens matplats, men ändå gärna där katten kan ha uppsikt över vad som händer.

Stress, revir och aktivering

Eftersom katter markerar revir med sitt kiss och bajs kan problemet vara att din katt känner sig hotad. Även innekatter kan känna sig trängda av andra katter som till exempel markerar revir direkt utanför ert hus. Om din katt inte är kastrerad kan kastrering hjälpa då driften att markera revir försvinner.

Har du flera katter så vet du säkerligen att konflikter oundvikligen uppstår och pågår. Det kan dels leda till stress som orsakar problem med rumsrenheten, dels till att en katt anser sig äga en viss kattlåda. Lagen säger att du minst ska ha en låda per två katter, men det är rekommenderat att ha en låda för varje katt, och gärna en extra om du har två katter eller fler.

Fundera också på hur din katt tillbringar sina dagar och hur er boendemiljö ser ut. En orsak till att katten väljer att kissa lite här och där kan vara att den är uttråkad. Ett bra klösträd, hyllor och broar är bra och roliga inredningsdetaljer som håller din katt sysselsatt länge. Kom ihåg att den bästa aktiveringen är lek med husse och matte.

Sist men inte minst – försvåra alternativen

Om din katt återkommande går på toaletten på en specifik plats, gör det då svårt att ta sig dit. Stäng dörrar till specifika rum, täck över mjuka underlag och ta bort mattor.

Allt går att komma till bukt med – ha tålamod och försök förstå din katts beteende så har du kommit en bra bit på vägen. Behöver du hjälp finns alltid personalen i din lokala ZooMetro-butik redo att svara på frågor.

Källa: Zoogiganten / ZOOWiki, Glanna.se.

Relaterade artiklar

Alla artiklar