Den viktiga vätskebalansen
En hunds vattenbehov beror på många faktorer: -Kroppsvikt -Storlek -Ålder -Aktivitetsnivå -Utomhustemperatur
Att jaga är en del av kattens naturliga beteende, men att se sin katt plocka småfågel efter småfågel är inte det roligaste. Läs mer om varför katten jagar och vad du kan göra för att förändra beteendet.
Elin Hirsch, doktor i etologi med inriktning på kattens beteende och grundare av företaget Tail up, berättar att jaktinstinkten fortfarande är djupt rotad i katten.
– Kattens jaktinstinkt har inte försvunnit under domesticeringen och eftersom katten härstammar ifrån en ensamlevande opportunistisk predator har varje individ behövt jaga för att överleva. Det är alltså en insikt som är starkt rotad i katten.
En katthona påverkar kattungens val av byte genom vad hon introducerar till kattungarna som små, valet av byte följer ofta med kattungarna även i vuxen ålder.
– Katten kan självklart lära sig att jaga småfåglar även om den inte har introducerats till det
som liten, men det verkar finnas en effekt i vad de “specialiserar” sig på.
Många kattägare väljer att sätta en bjällra på sin utekatt. På så sätt förvarnar fåglarna om att katten närmar sig. Det är dock inte alltid effektivt, menar Elin.
– En del katter verkar lära sig att smyga även med bjällra.
Ett sätt att undvika fågeljakten är att låta katten vara inne mer under de våren och sommaren då fåglarna kläcker sina ungar. Undvik också att släppa ut katten vid skymning och gryning för att ge fåglarna tid att dra sig undan. Men se då till att katten får utlopp för sitt naturliga beteende inomhus istället, eller kan vara i en säker inhägnad i trädgården.
Generellt är det dock bra för katten att vistas utomhus, berättar Elin.
– Utevistelse har i flera studier visat sig minska risken för upplevda oönskade beteenden hos katten, det ökar chansen för att relationen mellan katt och människa förblir stabil.
Trots att det är sorgligt att se katten jaga och döda småfåglar är det viktigt att komma ihåg att det är ett naturligt beteende hos katten, och du bör därför aldrig bestraffa den för det.
– Bestraffning kommer bara att skada relationen mellan katten och ägaren och öka risken för rädslor och stress hos katten, vilket i sin tur ökar risken för oönskade beteenden.