Hjälp! Min hund vill inte gå på promenader

Har du problem med att få din hund att gå promenader? Här är tipsen som kan hjälpa dig.

Du öppnar ytterdörren och är redo att gå ut på en promenad med din hund, samtidigt har hunden gömt sig under bordet eller soffan och verkar inte alls lika exalterad. Du kanske lyckas att dra med dig hunden eller locka den ut, men väl ute sätter sig hunden på huk eller lägger all sin tyngd bakåt när ni ska försöka att gå. Hopplöst försöker du dra eller locka till dig hunden, men utan framgång. Du undrar varför just din hund inte vill gå promenader, något den borde gilla eftersom den är en hund.

– Alla hundar vill gå promenader så länge de inte känner sig stressade, säger Celest Fisker, certifierad Dog Listener.

Och det är allt som oftast miljöer som känns främmande som är orsaken till stress. Trafik, höga ljud och trängsel är något vi människor är vana att röra oss i men inte hunden, som istället känner sig trygg i miljöer som liknar skogen. I skogen vet nämligen hunden hur den ska agera för att skydda flocken om något farligt skulle inträffa. När hunden inte vet hur den ska skydda dig blir den stressad och vägrar att gå promenader för att undvika ansvaret.

– Det kan jämföras med om du går in till en akutmottagning och en läkare ber dig ta hand om patienterna i tio minuter. Plötsligt har du ansvar över dessa människor utan att veta hur, det är samma typ av stress som hunden känner i vår värld, säger Celest.

Som hundägare behöver du alltså förmedla till hunden att du tar ansvar över flocken, så hunden kan känna sig trygg. De vanligaste misstagen handlar om misskommunikation, och ett av de vanligaste felen är att titta hunden i ögonen.

– Då överför vi ansvar till den. Det betyder även att vi informellt ställer en fråga till hunden: Vill du ta ansvar över flocken? Hunden får då en möjlighet att svara nej tack, säger Celest.

En annan typ av misskommunikation är att försöka prata med hunden i syfte att lugna ner den. Du kanske försöker förklara för hunden att ni bara ska gå runt kvarteret eller frågar varför den inte vill gå promenad.

– I hundens värld betyder det att du är lika rädd som hunden och behöver tas om hand, vilket den inte vet hur. Därför kan den börja protestera och vägra att gå ännu mer, säger Celest.

Problemet kan visa sig vid olika åldrar, för vissa redan när hunden är valp, för andra när hunden blivit äldre.

– Ofta är hunden mer orädd när den är ung, men när den blir två år eller till och med äldre kan det börja visa sig om hunden givits för mycket ansvar, säger Celest.

Ett sätt att lösa problemet är att sluta ge hunden ansvar, något som först bör övas inomhus. När du kommer hem brukar hunden komma springandes med en leksak därför att den är glad, samtidigt brukar du vara glad av att se hunden och börjar klappa, titta och prata med den.

– Då ger du hunden ansvar. Istället ska du fokusera på dina rutiner, som att tvätta händerna och lämna nycklar. När situationen har lugnat sig kan du kalla på hunden och klappa den. Då är det du som visar att du tar hand om hunden, säger Celest.

Väl ute på promenaden är nyckeln att vara bestämd.

– Du går bestämt ut genom dörren och säger: Nu går vi. Då kan det hända att hunden börjar protestera ännu mer för att testa om du verkligen kan ta ansvar. Då fortsätter du bara att gå tills hunden ger med sig, avslutar Celest.

2 tips från Celest

1. Börja med korta promenader

När ni väl kommit ut på promenad är tipset att inte gå för långt i början. Desto längre promenaden är, ju fler faror finns det för hunden att upptäcka. Då ni redan haft en situation där hunden inte litar på dig, blir risken större att tilliten rubbas om hunden känner fara.

2. Gå i cirklar

Om din hund väger så pass mycket att du inte orkar dra den eller att du känner att hunden låser sig, kan du testa att öppna upp hunden genom att gå i cirklar, gå i en åtta, gå i slalom eller bara gå fram och tillbaka.

 

 

Relaterade artiklar

Alla artiklar