Helga Haaks tipsar: Så tar du bästa djurbilden

Att fotografera djur och barn sägs vara det svåraste som finns. För Helga Haak har dock djur alltid varit favoritmotivet. Här tipsar hon om hur du ska göra för att lyckas fånga din fyrbenta vän på bild. 

6 knep för ett proffsigt djurkort

Förberedelse
Leta upp en plats att fotografera på i förväg. Gärna en visuellt lugn miljö. Ta ned eventuella tavlor från väggen och fixa en enfärgad bakgrund, till exempel ett lakan. Se gärna till att besöka platsen innan fotograferingen med ditt djur – det minskar stressen för er båda.

Rekvisita
Precis som du förbereder platsen är det bra att lägga fram eventuell rekvisita innan ni kör igång. Du måste inte tvinga på ditt djur en liten luva eller väst, en enkel dekoration blir oftast mer stämningsfullt. Filtar, ljusslingor eller julpynt är bra alternativ.

Djup
Att jobba med djup höjer nivån på dina bilder avsevärt. Har du en mobilkamera med porträttläge – använd det! Då får du automatiskt ett kortare skärpedjup. Ett annat knep är att skapa djup med hjälp av rekvisita. Placera dessa både framför och bakom djuret på olika höjder.

Ljus
Bra ljus är a och o för en bra bild. När jag fotar har jag alltid lampor med mig men med dagens kameror kan man ta fina bilder även utan extra ljus. Dagsljus är det allra bästa. Och använd inte blixt, det kan skrämma djuret. Testa gärna ljuset på ett gosedjur så slipper ditt djur vara med så länge.

Placering
Jag får ofta höra att jag fångar djuren på deras nivå – och det stämmer nog. Gå ned på knä, gå närmare och håll kameran rakt.

Sist men inte minst – var beredd!
Många gånger är de första bilderna jag tagit de allra bästa, sedan tappar ofta djuret koncentrationen. Till små djur brukar jag försöka ge något gott. Det håller dem förhoppningsvis stilla. Men tänk på att även misslyckade kort kan bli bra, och framför allt roliga.

Relaterade artiklar

Alla artiklar