Mina viktigaste råd till alla nyblivna djurägare

Det har varit ett ovanligt högt tryck i Sveriges djurbutiker, under i stort sett hela året. Många människor har insett att sällskapet och kärleken som en hund, katt eller ett annat djur kan ge är något alldeles särskilt. Helga Haak har ett tydligt tips till nyblivna djurägare: ställ frågor!

Det är oerhört roligt att så många människor har fått upp ögonen för hur lyckliga vi kan bli tillsammans med djur. Samtidigt innebär det början på ett nytt liv – den första julen med ett djur blir inte som tidigare jular, din arbetssituation påverkas förmodligen och alldeles säkert gör dina dagliga rutiner det. Vi vet också att med så många nya djurägare så kommer vissa att efterhand inse att matchningen inte blev så som de trodde att den skulle bli. Att deras vardag inte går ihop eller att någon i familjen var allergisk. Det är inte fel eller dumt att inse det – det är däremot riktigt dumt att trots det fortsätta på samma sätt, och riskera att djuret far illa eller inte får den kärlek det behöver.

Det allra bästa är förstås om djur och människor kan fortsätta att leva tillsammans, och fortsätta stärka relationen mellan varandra. I de allra flesta fall går det alldeles utmärkt – men det kan krävas lite hjälp.

För att sammanfatta allt med ett tydligt råd så är det att inte vara rädd för att ställa frågor. En ny tillvaro är just ny och du kan omöjligt veta allt på förhand. Tveka därför inte att besöka din lokala zoobutik och be om hjälp. Där finns inte bara många smarta och underlättande produkter – utan kanske framför allt också otroligt mycket kunskap och erfarenhet hos personalen. Om allt från sovplatser och bäddar till foder, matskålar, leksaker, lekar och sjukdomar eller andra vanliga besvär. Vi som arbetar här har valt att viga våra yrkesliv åt djuren, vi är nördar om något och vi älskar att få dela med oss av våra tankar och tips!

Mitt andra råd är att inte ge upp. Att kombinera arbetstider med hundpromenader är ett vanligt bekymmer. Här i butiken har jag själv gott sällskap av Maggan och Vera, min franska respektive engelska bulldogg. Alla har såklart inte förmånen att det fungerar rent praktiskt, men undersök möjligheten innan du avskriver den. För om du väl har upplevt kärleken hos en ny, lurvig familjemedlem är jag övertygad om att du inte vill bli av med den.

Lycka till!

Det här är Helga Haak
“Uppfödd i en kaninbur och matad med kattungemjölk” – så har Helga fått sin uppväxt, som till stor del ägde rum i pappans djurbutik, beskriven. I dag är hon själv butikschef i en av landets många välfyllda ZooMetro-butiker och från och med detta nummer tipsar hon om aktuella ämnen, frågor och funderingar – direkt från insidan av djurbutiken. På www.helgafromsweden.com kan du läsa mer om Helgas liv och hundar.

Relaterade artiklar

Alla artiklar