Härliga hundsommar!
– Tips och råd inför semestern

Svalkande bad i sjön, roliga utflykter och grönskande promenader. Sommaren är en underbar tid för dig och din hund! Få ut det mesta av årstiden med ZooMetros smarta sommartips.

Skapa skugga och planera för svalka

Eftersom hundar inte svettas på samma sätt som vi människor gör för att reglera kroppstemperaturen blir de lätt överhettade. Under soliga och varma dagar mår därför din hund bäst i skuggan eller åtminstone med att kunna välja skugga. Ett enkelt sätt att skapa en sval plats är med en silverduk. PetNations silverduk reflekterar upp till 90 procent av solens strålar. Silverduken kan till exempel läggas över öppna bagageluckor och hundburar för att skapa en sval och skön plats för din fyrbenta vän.

Det är också en god idé att gå de längre promenaderna tidigt på morgonen eller på kvällen då temperaturen har sjunkit en aning. Håll utkik efter symtom på värmeslag hos din hund, som orkeslöshet, förvirring, röda och torra slemhinnor eller vinglighet. Kontakta veterinär om du misstänker att din hund har fått värmeslag.

Fyll på med vätska

Vatten behövs alltid, men särskilt under sommaren behöver hundar fylla på med vätska regelbundet. En grundregel är att en hund alltid bör dricka 0,5 dl vatten per kilo kroppsvikt om dagen, men varmare dagar kan behovet öka till dubbelt så mycket. Se till att det alltid finns färskt vatten tillgängligt och ta med dig en skål och vatten under promenader och utflykter. Tänk på att vätskan även kan komma från mat – våtfoder innehåller mycket vatten och torrfoder kan med fördel blötas upp i vatten.

Simma lugnt

Att bada är både roligt och ett bra sätt att svalka sig. Om du vill ta med din hund till stranden kan det vara bra att först kolla upp vilka tillåtna hundbadplatser som finns i ditt närområde. Svenska brukshundklubben har en lista med hund badplatser runtom i Sverige, din kommun kan också ha bra information. Välj en badplats där det är enkelt att ta sig upp och ner i vattnet. Varför inte ta med en badleksak som aktiverar din hund ytterligare? Torka hunden med en handduk efter simturen för att undvika fukteksem. Undvik att bada om det är algblomning och en grönaktig sörja ligger på vattnet.

Trygga resor

Under heta sommardagar kan bilen bli en riktig bastu. Tänk på att endast lämna hunden i bilen under korta stunder och var noga med att i så fall parkera i skugga. Låt ett fönster vara öppet och tänk på hur solen rör sig. Enligt Jordbruksverkets regler får du inte lämna hunden utan tillsyn om det är möjligt att temperaturen går över 25 grader. Se till att hunden sitter säkert under resan och använd ett säkerhetsbälte för hundar eller en transportbur. Stanna för att rasta hunden och ge den vatten minst var sjätte timme, gärna oftare.

Tabellen nedan visar hur varmt det kan bli i bilen en sommardag:

Relaterade artiklar

Alla artiklar