Här är “Tinder” – för hemlösa katter

Text: Klara Stefansson

Foto: Pressbild

Det finns idag runt 100 katthem i Sverige – men det räcker inte till alla hemlösa katter i landet. En ny digital tjänst erbjuder nu framtida adoptörer att matchas ihop med katter som vill hitta ett hem – och kanske kan det råda bot på problemet.

Antalet hemlösa katter i Sverige uppskattas till över 100 000. Det visar bland annat siffror från Djurens rätt och Svenska kattskyddsförbundet (Svekatt).

Sveland Djurförsäkringar gjorde en undersökning som skickades ut till landets cirka 100 katthem, 49 av dem svarade och resultatet var tydligt: de hemlösa katterna får inte plats på Sveriges katthem. Bara under 2018 har katthemmen behövt avvisa över 1740 katter.

– Många katthem är överfulla och när de inte kan ta emot fler katter finns det en risk att katterna fryser ihjäl i vinterkylan. Det pratas ofta om sommarkatter som blir hemlösa men problemet är lika stort året om, säger Åsa Hagelstedt, generalsekreterare på Djurskyddet Sverige.

“Man swipear fram bland katterna.”

Det är många som vill råda bot på katthemlösheten och i december lanserades ett initiativ i den riktningen: Kattis – en digital tjänst som samlar landets hemlösa katter från olika katthem.

Kattis beskrivs som den populära dejtingappen Tinder, fast för hemlösa katter.

– Man swipear fram bland katterna och när man hittat en katt som man gillar kan man kontakta katthemmet i fråga, säger Henrik Harej, marknadschef på Sveland Djurförsäkringar, i ett pressmeddelande.

Förhoppningen är att göra det lättare för framtida adoptörer och katthemmen att hitta varandra – och ge de hemlösa katterna ett hem för livet.

Andra digitala matchningstjänster för djurägare

DogBuddy – Matchar ihop hundvakter med hundägare

Pawshake – en tjänst för hundägare att hitta hundvakt/djurpassning

Twindog – matchar ihop hundar och hundägare med varandra (finns dock ej i Sverige än).

Observera att listan är ett urval.

Relaterade artiklar

Alla artiklar