Choklad
Många vet att choklad är giftigt för hundar, men även katter är extra känsliga för teobromin, ämnet i kakao som djuren reagerar på. Ett riktmärke är att ju mörkare chokladen är, desto mer teobromin innehåller den. Symptomen kommer ofta efter 4–24 timmar och yttrar sig som kräkningar, slöhet, törst, inkontinens, riklig salivering och hjärtklappning. Lyckligtvis är det dock ovanligt att katter får i sig sådana mängder choklad att de blir förgiftade, men skulle katten visa tecken på förgiftning ska du kontakta en veterinär.
Lök och vitlök
Lök och vitlök innehåller ämnet allicin som är giftigt för katter. Ämnet kan ge skador i levern och andra organ. Både rå och tillagad lök innehåller ämnet, så faran är inte över bara för att löken har stekts på spisen.
Vindruvor och russin
Både färska vindruvor och torkade, alltså russin, kan vara giftigt för kattens njurar. Symptomen kommer oftast inom sex timmar och kan vara diffusa. De kan yttra sig som diarré, kräkningar, slöhet, buksmärtor eller att katten kissar dåligt.
Starkt kryddad, söt och salt mat
Vi människor älskar att salta, söta och på andra sätt krydda vår mat, men katten är inte lika förtjust i din indiska gryta eller salta pizza och kan bli dålig i magen. Till skillnad från hundar är katter strikta köttätare. De behöver inte särskilt mycket kolhydrater eller grönsaker utan de ska ha fet och proteinrik mat från animaliska källor. Någon enstaka matrest då och då är ingen fara, men för mycket mat avsedd för människor eller andra husdjur kan göra att katten får svårt att få i sig de näringsämnen som kroppen behöver.
Mjölk
Många katter tål faktiskt inte laktos och tvärtemot vad många tror så är komjölk inte den bästa godsaken för katter. Istället finns särskild ”kattmjölk” med mindre laktos som du kan ge din katt. Se det mer som en godsak – katter ska dricka vatten. För diande kattungar kan man köpa särskild mjölkersättning anpassad för just deras behov.
Fiskben och fågelskrov
Många katter är tokiga i fisk och det är inte helt ovanligt bland kattägare att ge bort en liten bit torsk eller lax som en lyxmåltid. Rensa bort benen i fisken för att inte riskera att ett fiskben fastnar i halsen, i tarmen eller ger skador på slemhinnorna. Samma sak gäller för fågelskrov från till exempel kyckling. Var även försiktig med att ge katten rå fisk, detta eftersom vissa fisksorter innehåller ett enzym som gör att katten inte kan tillgodogöra sig B-vitamin. Men tillagad, rensad fisk – mums!
Källor: Sveland djurförsäkringar, Agria, giftinformationscentralen, Djurvårdguiden