Här är hundraserna som lever längst

En del hundar har kortare liv, en del längre – men de har alla en förmåga att ge obegränsat med kärlek under den tid de lever. Vill du uppleva så många år som möjligt tillsammans med din hund? Vi listar hundraserna som lever längst.

Hur gammal en hund blir skiljer sig från individ till individ, men det går att se en genomsnittsålder beroende på ras. De allra flesta hundraser blir som mest tio år gamla. Både hundens genetiska upprättning och vad hunden används till, till exempel om det är en sällskapshund eller jakthund, har stor inverkan på hur gammal hunden blir. Generellt lever de raser som är mindre och lättare längre, medan större och tyngre raser har något kortare liv.

– Just livslängden är kanske inte den viktigaste faktorn för valpköpare i valet av ras. Men jag skulle vilja göra fler medvetna om att livslängden varierar med flera år mellan olika raser, det kan vara avgörande för hur lång tid man får tillsammans med sin hund, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur, Agria Djurförsäkring, i ett pressmeddelande.

Vissa mindre hundraser kan bli över 12 år gamla, det gäller bland annat chihuahua, bichon havanais, border terrier, dvärgschnauzer, toy-, dvärg-, och mellanpudel, welsh springerspaniel och isländsk fårhund. Större och tyngre raser som berner sennen, grand danois, irländsk varghund och sankt bernhard får däremot oftast runt åtta år innan de lämnar jordelivet.

Källa: Agria Djurförsäkning

Relaterade artiklar

Alla artiklar