Håll utekatten säker – 6 tips

Gillar din kisse att vara ute i det fria? Härligt – men tänk på att det finns många faror som lurar runt hörnet. Innan du släpper ut katten behöver du säkerställa att utekatten håller sig säker såväl sommar som vinter. Här tipsar vi om sex åtgärder som gör att du kan känna dig trygg med att släppa ut din katt.

  1. Innan du släpper ut katten i det fria – se till att den är försäkrad, vaccinerad, kastrerad och avmaskad. Avmaskning behöver ske regelbundet, ungefär fyra gånger om året. Även vaccinering sker regelbundet, bland annat mot kattsnuva och kattpest. Rekommendationen är att följa veterinärens råd.
  2. Från och med den 2 januari 2023 är det lag på att alla katter i Sverige ska vara ID-märkta och registrerade i Jordbruksverkets register. Det gäller katter från fyra månader upp till 15 år. Om du har en kattunge som börjar närma sig fyra månaders ålder – kom ihåg att genomföra märkningen och registreringen så att katten kan komma tillbaka om den springer bort.

  3. Så här i vintertid är det viktigt att katten har möjlighet att gå in om det är kallt, annars finns risk att den förfryser öron, svanstipp, trampdynor och tår. En kattlucka (gärna med chip som inte släpper in grannkatter) är ett bra alternativ, annars kan du ställa i ordning ett varmt utrymme där katten kan vänta på att du släpper in den.
  4. Skaffa bra reflexer till katten så att den syns ordentligt i mörkret. Det finns flera bra alternativ, bland annat reflexhalsband med resår eller säkerhetsspännen som gör att katten snabbt kommer loss om halsbandet skulle råka fastna i en gren. 
  5. Ge katten bra med näring. Även om katter äter sorkar och möss ger de inte mycket energi och katten behöver bra kost för att må bra. Om du är osäker på vad katten helst ska äta – fråga i din närmaste ZooMetro-butik.
  6. Ta för vana att dagligen känna igenom pälsen på katten. Leta efter små sår och bölder som kanske inte syns med blotta ögat. Sommartid behöver du även titta efter fästingar och under vintern efter torrsprickor i trampdynorna. Om tassarna känns torra kan du använda en återfuktande tasspray som dessutom skyddar mot kyla. Sprayen är lätt att applicera och helt ofarlig att slicka i sig. Aloe Vera och bivax förebygger dessutom klimpbildande av snö och kan med fördel sprayas upp på benen.

Reflexhalsband

Elastiskt och reflekterande halsband med dekorativt blomstermönster. Halsbandet har praktiskt snabbspänne och bjällra. Fullt justerbart längd, passar till kattungar och små katter.

Kit för tassar

Trixie Tasssprodukter med bivax och aloe vera kan användas på både hundar och katter. Dom hjälper till att skydda mot snö, kyla, fukt och annat som kan skada och slita på trampdynorna. Dessutom förebygger dessutom klimpbildande av snö.

Kattlucka med 4 öppningsalternativ

Kattdörr för montering i tjockare vägg. Välj mellan att ha luckan helt stängd, helt öppen, endast öppen för utgång eller endast öppen för ingång. 3-års garanti

Relaterade artiklar

Alla artiklar