Guide: Så tar du hand om marsvinets päls

Både korthåriga och långhåriga marsvin kan då och då behöva hjälp med sin pälsvård. Med hjälp av en mjuk borste, en kam och en sax kan du reda ut tovor och förhindra besvär med parasiter som en tovig päls kan medföra.

Marsvin är underbara husdjur som till största del är lättskötta, även när det kommer till pälsvård. De korthåriga raserna sköter ofta sin egen pälsvård men kan behöva lite hjälp under hösten och våren, menar Angela Beck, författare av flera husdjursböcker.

Under våren fäller marsvinet en del av sin tjocka vinterpäls för att lättare kunna hålla sig sval under sommaren. När temperaturerna sedan sjunker på hösten blir pälsen tätare igen.

– Under tiden marsvinet fäller kan du använda en mjuk borste eller en pälsvårdshandske för att kamma bort lösa hårstrån, säger Angela Beck.

Marsvin med lång päls kan behöva hjälp med pälsvård året runt. Borsta först försiktigt med en bredtandad kam och sedan med en mjuk borste. Genom att borsta marsvinet regelbundet förhindrar du att tovor bildas. Arbeta försiktigt för att reda ut tovor eller klipp pälsen om det behövs. Ta bort smuts med hjälp av en fuktig trasa. Du kan klippa pälsen kortare för att förhindra att det bildas tovor vid rumpan och fastnar smuts i pälsen.

En del marsvin tycker inte om att bli klappade och hanterade av människor, men många marsvin tycker däremot om att bli borstade, menar Angela Beck, eftersom det blir något av en massage. Även korthåriga marsvin kan borstas året runt om de tycker om det.

Källa: German Industrial Association of Pet Supplies (IVH) / Trixie DE

Relaterade artiklar

Alla artiklar