Godis – mer än en vardagslyx

Föreställ dig lyckan du känner när du får något gott av någon du tycker om. Den känslan tror jag att även djur kan känna – för när jag ger mina djur något de gillar extra mycket så skiner de verkligen upp. Den glädjen smittar snabbt av sig även på mig. Mina djur älskar godis och med åren har jag lärt mig vad som är deras jackpot i skafferiet.

Godis fyller så många funktioner i en djurägares vardag. Det kan vara ett utmärkt sätt att belöna, bygga relation, skapa trygghet eller distraktion. Anar du bekymmer vid exempelvis ett hundmöte kan du redan innan börja slänga lite godis på backen som hunden får nosa rätt på. På så sätt distraheras din hund medan den andra kan passera. Du kan också använda godis om din hund tycker det är otäckt när det knackar på dörren och det kommer någon. Du kan be gästen att ge hunden en godbit, eller bara låtsas tappa den på vägen in så att godiset förknippas med att besöket är något positivt. Samma sak kan du testa med katter som kanske inte gillar att ta på sig sin sele eller gå in i sin kattbur om ni ska åka bort. Genom att ge katten en godsak när ni tar på selen eller går in i buren så kan ni överkomma osäkra situationer.

Att få något gott att tugga på kan även fungera som en lugnande sysselsättning inomhus. Kanske ett kex eller tuggpinne som tar lite längre tid att tugga på? Som belöningsgodis är det däremot bättre med små mjuka bitar. Då gör det inget om hunden råkar svälja godbiten hel. De mjuka kuberna från 2Pets som finns i massor av olika smaker är helt perfekt.

Med hjälp av godis kan du som djurägare bli mer intressant. Och ja, det är helt okej att låta godis fungera som en muta. Det behöver inte alltid vara klassiskt djurgodis du köper i butik, det kan också vara något så enkelt som en bit frukt. Min sköldpadda Bönan älskar jordgubbar, men eftersom det innehåller fruktsocker så får hon bara det bara vid riktigt festliga tillfällen. Min hamster Hedvig, däremot, älskar mask och för henne fungerar masken bra både som godisbit och lyxig middag. Godis behöver alltså inte alltid vara just godis – det viktiga är att det är något som djuret tycker om. Godis kan såklart också vara en bit av den vanliga maten. 

Själva syftet med godis är att det ska vara en spännande motivation som ökar djurets aktivering och i slutändan dess välmående. Testa med att gömma godiset och låt ditt djur leta! Lär känna ditt djur och testa er fram till vilken nivå ni kan ha på gömma-leken. Till min hamster så serveras de goda maskarna i en trästock med hålor. Om du inte redan provat, så tipsar jag också om att testa olika aktiveringsleksaker och godisgömmor. Då får djuren använda sin smarta hjärna och belönas på slutet.

Det finns många positiva effekter av att belöna ditt djur med något gott då och då – men precis som för oss människor gäller det givetvis att ge djuren godsaker med måtta.

Ha en skön höst och njut av livets goda!

Relaterade artiklar

Alla artiklar