Forskning: Kattmusik lugnar under veterinärbesök

Är veterinärbesök ett stressmoment för din katt? Ny forskning visar att särskild ”kattmusik” komponerad av kattläten har en lugnande effekt.

Besök hos veterinären kan vara jobbiga och orsaka stress för husdjur, trots att ägare och veterinär gör sitt bästa för att lugna. En ny studie publicerad i Journal of Feline Medicine and Surgery visar att musik verkar lugnande på katter – och det handlar inte om vilken musik som helst. Nej, musiken som ger bäst effekt är en särskild sorts ”kattmusik” som komponeras utifrån kattläten som kurrande och lapande, skriver SVT.

21 katter deltog i studien och fick under tre veterinärbesök höra klassisk musik, ett särskilt komponerat stycke kattmusik eller ingen musik alls. Katterna filmades under besöken och forskarna, som inte kunde höra musiken, bedömde kattens stressnivå utifrån faktorer som beteende och kroppshållning. Resultaten visade att kattmusiken hade tydligast lugnande effekt.

Man såg även en svag förändring hos katterna när de fick höra klassisk musik, men inte tillräckligt mycket för att kunna dra några tydliga slutsatser.

Lyssna på kattmusiken som användes i studien här!

Relaterade artiklar

Alla artiklar

Häng med i allt som händer i ZooMetros värld!

Du kan avanmäla dig från nyhetsbrevet när du vill genom att klicka på länken i botten av mailet. Klicka här för att läsa vår privacy policy..

Vi använder Mailchimp som vår marknadsföringsplatform. Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet bekräftar du att din information kommer att överföras till Mailchimp för behandling. Läs mer om Mailchimp's privacy practices här.