Förbered katten inför bilresan

Ett veterinärbesök, en resa till sommarstugan eller kanske till kattvakten – oddsen att din katt då och då kommer att behöva åka bil är stor. Med rätt förberedelser kan du vända upplevelsen från stressig till trygg.

Så gör du – steg för steg!

  • Köp en passande transportbur. Katten ska kunna stå, vända sig om och ligga ner bekvämt i buren. Du kan läsa mer om hur stor buren behöver vara hos Jordbruksverket. Att åka bil med en katt lös i bilen är farligt och kan i värsta fall leda till en trafikolycka. Låna helst inte en bur av en annan kattägare då doften av en främmande katt kan göra ditt husdjur mer stressad. Köp istället en ny som är anpassad just efter din katt. 
  • Låt katten bekanta sig med sin bur i lugn och ro. Låt buren stå öppen i hemmet så att katten kan utforska den i lugn och ro. Lägg gärna in några av kattens favoritleksaker och filtar. När katten trivs i sin bur kan du testa att transportera den korta sträckor, till exempel från ena stället av bostaden till den andra eller runt kvarteret. 
  • Öva på att vistas i bilen utan att åka någonstans. Testa att starta motorn och belöna katten med godis när den är lugn. Kör kortare sträckor och öka successivt längden på resorna. 
  • Du får transportera katten i bagageutrymmet på bilen om du under hela resan kan se katten från där du sitter. Du måste dock se till att katten sitter säkert vid inbromsning, till exempel genom att använda en bur eller en sele som hakas fast i bilbältet.

Trevlig resa!

Källor: Agria, Land

Relaterade artiklar

Alla artiklar