Flyg med katten – så funkar det

Ska du ut och resa med din fyrbenta vän? Så länge du förbereder dig ordentligt innan går det för det mesta utmärkt att ta med katten på flygresan. Här kan du läsa mer om grundläggande krav och vad som händer på flygplanet.

Vilka regler som gäller för att resa med din katt beror på vilket land du reser till. Det är ditt ansvar att se till att du har rätt intyg och uppfyller kraven, även när du reser till ett annat EU-land. För resor inom EU behöver din katt vara id-märkt med ett chip eller tatuering och vaccinerad mot rabies. En del länder kan kräva ytterligare vaccinationer, kolla upp vad som gäller i det land du ska resa till. Din katt behöver ett EU-pass, det utfärdas av en veterinär och det är även i passet som vaccinationer skrivs in. Katten kan behöva avmaskas innan resan och några EU-länder tillåter bara att man för in vissa raser i landet. På Jordbruksverkets hemsida finns utförlig information om regler för länder såväl inom som utanför EU. 

När du och din katt ska resa tillbaka till Sverige från ett annat EU-land gäller samma krav om id-märkning, rabiesvaccination och EU-pass. Anmäl katten hos tullen när du landar i Sverige. Om du reser från ett land utanför EU där rabiessitautionen inte är under kontroll kan det krävas särskilda intyg från landet ni har besökt.

Förbered katten för avfärd
En flygresa kan vara stressande för din katt, därför kan det vara bra att låta katten bekanta sig med buren eller väskan innan ni reser. Var gärna på flygplatsen i god tid innan avgång för att hinna med incheckning och säkerhetskontroll. Tänk på att boka biljett för din katt i tid. De flesta flygbolag tillåter bara ett visst antal katter eller hundar i kabinen och i flygplanets lastutrymme.

Ta med katten i kabinen

Små katter kan resa tillsammans med dig i kabinen så länge den totala vikten för katten och väskan inte överstiger åtta kilo. De flesta flygbolag kräver att katten ska hållas i en liten bur eller väska som får plats under sätet framför dig. Katten måste stanna i väskan under hela flygresan och väskan ska vara stängd, rymningssäker och vattentät. Katten ska på ett bekvämt vis kunna stå upp, vända sig och ligga ner i väskan. Flera flygbolag rekommenderar en Sherpa Bag. 

Checka in katten som bagage

Du kan i många fall även checka in din katt som då får resa i flygplanets lastutrymme, med samma temperatur och tryck som kabinen. Du måste själv ordna med en bur som lever upp till International Air Transport Associations (IATA) krav. Maximal vikt och storlek på buren beror på vilken flygplanstyp du reser med. Tänk på att du inte kan komma åt lastutrymmet och din katt under flygturen. Tänk på att din katt sällan ingår i din biljett utan är något som måste läggas till – oavsett om du reser med den i kabinen eller som incheckat bagage.

Det här gäller för respektive flygbolag

SAS

Maximal storlek: 40 x 25 x 23 cm (L x B x H).
Maxvikt för katt/hund och transportväska: 8 kg.

Norwegian

Maximal storlek: 43 x 31 x 20 cm (L x B x H).
Maxvikt för katt/hund och transportväska: 8 kg.

Finnair

Maxvikt för katt/hund och transportväska: 8 kg.
Maximal storlek för mjuka väskor: 55 x 40 x 23 cm (L x B x H).
Maximal storlek för hårda väskor: 35 x 30 x 20 cm (L x B x H).

BRA

Resor med katt eller hund tillåts bara på flygresor inom Sverige. Eftersom lastutrymmet inte är uppvärmt kan djuren bara resa i kabinen.
Maxvikt för katt/hund och transportväska: 8 kg.
Maximal storlek: 45 x 35 x 25 cm (L x B x H).

RyanAir

RyanAir tillåter inga djur alls på sina flygningar, med undantag för ledarhundar.

 

Tips! Tänk på att boka biljett för din hund/katt i tid. De flesta flygbolag tillåter bara ett visst antal katter eller hundar i kabinen och i flygplanets lastutrymme.

Relaterade artiklar

Alla artiklar