Fiket som får gästerna i spinn

Kan du tänka dig något mysigare än att ta en fika hemma hos ett gäng katter? På Purrfect Café i Göteborg – ett av Sveriges två kattcaféer – får kattälskare göra precis det. På cafét bor nämligen ett tiotal katter tillfälligt, med målet att bli adopterade till nya kärleksfulla hem. Hit kommer också äldre, personer med olika diagnoser och människor som helt enkelt vill ha en dos katt i sitt liv.

Alla människor mår bra av att ha djur i sin närhet. Det har Rebecca Månsson och Alice Jellbin fått bevisat många gånger sedan de startade Purrfect Café 2021. Hit kommer människor som gillar katter, dels för att fika veganskt och glutenfritt fikabröd, men kanske främst för att få hänga med kärleksfulla katter – eller i bästa fall adoptera en.

För att behålla en lugn och mysig stämning gäller bokade tider och drop in i mån av plats. Och för att ge katterna maximalt med lugn och ro är cafédelen är separerad från katternas krypin.
– Vi håller alltid en introduktion för nya gäster där vi förklarar syftet med verksamheten. Här bor katter med olika bakgrund och vi är noga med att berätta för gästerna att de besöker katterna i sitt hem. De flesta besöker oss förutsättningslöst, men ganska många kommer hit och blir helt förälskad i en av katterna, säger Rebecca Månsson och Alice Jellbin.

Även om alla katter ligger Alice och Rebecka nära hjärtat finns det ändå vissa adoptionshistorier de minns extra mycket.
– Under våren 2022 hade vi en katt som hette Maräng, det var en sådan katt som vi nog aldrig tänkte skulle flytta härifrån. Hon hade vuxit upp hemma hos mig och var väldigt restriktiv med vilka hon gick fram till – en queen som bara gjorde saker på hennes egna villkor. Men en dag kom en ung tjej och hennes pojkvän på fikabesök och direkt Maräng hörde hennes röst så sprang hon fram och ville bli klappad. Vi kunde inte låta bli att adoptera ut henne, det var så häftigt att se hur de matchade ihop. Det var tydligt att katten valde sin matte, berättar Rebecca.

Fika för äldre

Med jämna mellanrum arrangerar Purrfect Café fika för pensionärer i samarbete med olika äldreboenden. Då samordnas en träff där äldre människor kommer till cafét för att fika och få kvalitetstid med katterna.  

– Både vi, de äldre och deras ledsagare tycker att det är en helt fantastisk stund. Tanterna och farbröderna lyser verkligen upp och det tindrar i deras ögon när de träffar katterna. Många kanske har haft katt tidigare i sitt liv men kan inte ha det nu när de bor på ett boende. Här kan de enas i sitt intresse för katter. I katternas sällskap lindras stress, ensamhet och sorg, berättar Alice.

För även om Rebecka och Alices fokus med Purrfect Café är att hjälpa katter till nya hem så är det i lika stor utsträckning att hjälpa människor få lite mer katt i sitt liv.
– Ett besök hos oss är lite som att åka till ett spa – det är en lugn och skön miljö där vi lever i nuet. Vi som jobbar och är nära katterna ser att det är läkande likväl för äldre människor som för personer med diagnoser eller social fobi att få träffa katterna i den avslappnade miljön, säger Rebecca.

Djursjukvårdare i grunden

Innan Rebecka och Alice startade Purrfect Café hade de båda gjort karriär inom djursjukvården.
– Vi träffade många hemlösa katter när vi jobbade på djursjukhus. Vi båda älskar verkligen katter och när vi väl bestämde oss för att starta café var det för att hjälpa katter att hitta nya hem hos människor som är engagerade, berättar Rebecca. 

Att driva café är förstås något helt annat än att jobba med djursjukvård, men det passar både Alice och Rebecka som är entreprenörer som gillar att testa nya idéer. Deras bakgrund

inom djursjukvården är en stor fördel när det kommer till att hålla koll på katternas hälsa. 

– Vi snappar snabbt upp om någon inte bra, om det är någon som inte äter eller upplevs irriterad. Då kan vi också behandla om de till exempel är dåliga i magen. Vi behöver inte alltid konsultera en veterinär utan vi kan använda mycket av vår bakgrund för att göra bedömningar, säger Alice.

De flesta katter som bor på cafét kommer från katthem, kattorganisationer med jourverksamhet eller genom privatpersoner. Alla är vaccinerade, registrerade och försäkrade.

– Det är tyvärr allt för många katter som lever i hemlöshet. Genom att hjälpa katter till nya hem vill vi bidra till att höja katters status i samhället. Tillsammans förbättrar vi någons värld, fyra tassar i taget.

Om Rebecca och Alice

Namn: Rebecca Månsson 

Gör: Grundat och driver Purrfect Café i Göteborg

Bakgrund: Legitimerad Djursjukskötare, jobbat kliniskt i 8 år främst inom dermatologi, akutsjukvård och på poliklinisk avdelning på djurkliniker och djursjukhus. 

Bor: Strax utanför Göteborg 

Djurfamilj: Den 3-åriga adopterade hankatten Sam (går under synonymen Sambon) och hans adopterade kattkompis Calvin, 4 år.

 

Namn: Alice Jellbin

Gör: Grundat och driver Purrfect Café i Göteborg

Bakgrund: Djurvårdare sedan 13 år, jobbat både kliniskt och administrativt på djursjukhus och djurkliniker 

Bor: Strax utanför Göteborg 

Djurfamilj: Tre adopterade huskatter Tessi 14 år, Lexi 3 år, Rio 1 år. De tvåbenta i familjen är en man, en dotter på 9 år och en son på 6 år.

Relaterade artiklar

Alla artiklar