Ett stort ansvar – men ett fantastiskt utbyte

Djur är så mycket mer än en mjuk päls och snälla ögon. När jag ser djur som utför en uppgift förstår jag verkligen varför djur kom till oss för 30 000 år sedan. Men det innebär också att de flesta djur, för att må bra, kräver mer än vad många kanske tänker sig.

Som Helga berättar i sin krönika på sidan 18 kan kaniner vara en start på ett liv fyllt av husdjur. Det ger träning i såväl ansvarstagande som empati. Det gäller likväl att komma ihåg att det är ett stort ansvar för föräldrarna, med allt ifrån hur man inreder kaninens boplats, vad de ska äta för att må bra och hur man aktiverar dem på bästa sätt.

På sidan 14-15 kan du läsa om hur katters närvaro påverkar gästerna på fiket Purrfect Café i Göteborg. Det finns många studier som visar att vi mår bra av att vara i närheten av spinnande katter, mjuka kaniner och en blöt hundnos. Jag är övertygad om att det stämmer – inte bara genom att läsa reportaget om fiket med fokus på att adoptera ut hemlösa katter, utan för att jag själv har upplevt djurens läkande förmåga flera gånger i mitt eget liv.

Alla reportage i det här numret av ZooMetro får mig att häpnas över djurens fantastiska kapacitet. Läs inslaget om hur du får en hund att varna för brandrök på sidan 6-7 så förstår du vad jag menar.

Jag drömmer sedan många år om en bordercollie. Men jag vet att den mår allra bäst av att få valla, och just nu kan jag inte erbjuda just det. Så med ärliga ögon fick jag beakta mitt liv och skaffa en hund som bättre passar oss. Vilken fullträff det blev! Vårt nya fantastiska tillskott till vår familj – Lolo! En nu 8 månader gammal kanintax. Hjärtat fylls av glädje och kärlek när jag ser Lolo och Mira tillsammans. Det blev precis så lyckat som jag hoppades. För tillfället är hushållet komplett, även om drömmen om en framtida bordercollie lever vidare – till den dagen jag kan erbjuda vallning. Då är jag den första att ställa mig i kö hos en seriös uppfödare.

Ha en riktigt härlig jul!
Maria Sjömark,
VD på TRIXIE Sverige och chefredaktör för ZooMetro.

Vintertips!

Spana in serien “Våra husdjurs hemligheter” på Netflix. Det gav mig större respekt och förundran över våra djurs förmågor.

Relaterade artiklar

Alla artiklar