Ett stort ansvar – men ett fantastiskt utbyte

Djur Àr sÄ mycket mer Àn en mjuk pÀls och snÀlla ögon. NÀr jag ser djur som utför en uppgift förstÄr jag verkligen varför djur kom till oss för 30 000 Är sedan. Men det innebÀr ocksÄ att de flesta djur, för att mÄ bra, krÀver mer Àn vad mÄnga kanske tÀnker sig.

Som Helga berÀttar i sin krönika pÄ sidan 18 kan kaniner vara en start pÄ ett liv fyllt av husdjur. Det ger trÀning i sÄvÀl ansvarstagande som empati. Det gÀller likvÀl att komma ihÄg att det Àr ett stort ansvar för förÀldrarna, med allt ifrÄn hur man inreder kaninens boplats, vad de ska Àta för att mÄ bra och hur man aktiverar dem pÄ bÀsta sÀtt.

PĂ„ sidan 14-15 kan du lĂ€sa om hur katters nĂ€rvaro pĂ„verkar gĂ€sterna pĂ„ fiket Purrfect CafĂ© i Göteborg. Det finns mĂ„nga studier som visar att vi mĂ„r bra av att vara i nĂ€rheten av spinnande katter, mjuka kaniner och en blöt hundnos. Jag Ă€r övertygad om att det stĂ€mmer – inte bara genom att lĂ€sa reportaget om fiket med fokus pĂ„ att adoptera ut hemlösa katter, utan för att jag sjĂ€lv har upplevt djurens lĂ€kande förmĂ„ga flera gĂ„nger i mitt eget liv.

Alla reportage i det hÀr numret av ZooMetro fÄr mig att hÀpnas över djurens fantastiska kapacitet. LÀs inslaget om hur du fÄr en hund att varna för brandrök pÄ sidan 6-7 sÄ förstÄr du vad jag menar.

Jag drömmer sedan mĂ„nga Ă„r om en bordercollie. Men jag vet att den mĂ„r allra bĂ€st av att fĂ„ valla, och just nu kan jag inte erbjuda just det. SĂ„ med Ă€rliga ögon fick jag beakta mitt liv och skaffa en hund som bĂ€ttre passar oss. Vilken fulltrĂ€ff det blev! VĂ„rt nya fantastiska tillskott till vĂ„r familj – Lolo! En nu 8 mĂ„nader gammal kanintax. HjĂ€rtat fylls av glĂ€dje och kĂ€rlek nĂ€r jag ser Lolo och Mira tillsammans. Det blev precis sĂ„ lyckat som jag hoppades. För tillfĂ€llet Ă€r hushĂ„llet komplett, Ă€ven om drömmen om en framtida bordercollie lever vidare – till den dagen jag kan erbjuda vallning. DĂ„ Ă€r jag den första att stĂ€lla mig i kö hos en seriös uppfödare.

Ha en riktigt hÀrlig jul!
Maria Sjömark,
VD pÄ TRIXIE Sverige och chefredaktör för ZooMetro.

Vintertips!

Spana in serien “VĂ„ra husdjurs hemligheter” pĂ„ Netflix. Det gav mig större respekt och förundran över vĂ„ra djurs förmĂ„gor.

Relaterade artiklar

Alla artiklar