En tanke till djurägare på flykt

Djur är för de flesta en högt älskad familjemedlem. Läget i världen är oroligt och jag kan inte låta bli att tänka på alla de som flytt sina hem i Ukraina, speciellt alla djurägare som i stridens hetta tvingats ta ett beslut. En del har stannat för att vara nära sina husdjur, trots att det är direkt livshotande. Andra har lämnat sin packning för att prioritera att ta med sig sitt djur på flykt. Det säger enormt mycket om hur viktiga djuren är i våra liv. Det får jag också bekräftat när jag läser Helga Haaks krönika, som handlar om att förlora sin fyrbenta vän och tiden efteråt.

Att ta med sitt djur på en ofrivillig resa i ett krisdrabbat Europa är en stor uppoffring. Häromdagen hade vi en brandövning på kontoret och det slog mig att jag måste kanske preppa för att möta en kris med mina djur. Även om det kan kännas tufft att tänka på vill jag tipsa om att förbereda för ditt djur vid en eventuell krissituation. Att ha lite extra hundmat hemma, kanske ha en extra vattendunk, se till att du har ett bra koppel samt halsband eller sele och att alltid ha en första förbandslåda ämnad för djur är en bra början.

I Sverige är vi lyckligt lottade som nu står inför den vackraste av alla årstider, där vi är fria att röra oss både i och utanför Sverige. Något som är fint att tänka på är hur en hund som resesällskap kan vara nyckeln in i ett socialt umgänge. När jag tar med mig min Mira på tjänsteresor kommer det ofta fram människor och vill prata om henne, hälsa och kanske ställa en fråga. Det är ett riktigt hundtrick in i en social värld! Att resa med hund, om du gör det frivilligt, innebär sällan att du är ensam om du bara är öppen för möjligheterna. På sidan 14 berättar Sofia Lindhe och Anton Pehrson om när de semestrade i skåpbil förra sommaren, med hunden Liam som resesällskap. De delar med sig av många fiffiga tips som jag rekommenderar dig att läsa.

I år känns det som att sommaren är extra efterlängtad. Det är möjligheternas årstid – när livet spirar för fullt och allt det under- bara ligger framför oss. För många är det en bra tid att upptäcka nya aktiviteter och stärka banden till sin hund. Att simma tillsammans är en skonsam träningsform samtidigt som det ger hunden vattenvana och aktivering. Emelie Jonsson delar med sig av sina bästa tips på sidan 6. Kanske kan du och din hund hitta en ny favoritaktivitet som förgyller varma sommardagar?

Ha en riktigt härlig sommar!

Maria Sjömark (fd Lundberg),
VD på TRIXIE Sverige och
chefredaktör för ZooMetro.

Relaterade artiklar

Alla artiklar