En säkrare julresa med ditt husdjur

Oavsett hur och vart du vill tillbringa julhelgerna så transporterar vi och våra fyrbenta vänner oss på något sätt. En bra planerad resa blir ofta en mer avstressad resa för både dig och ditt husdjur.

Bil

För bilfärden behöver husdjuret sitta säkert, antingen i särskild krocksäker bilbur, lös i bagageutrymmet med lastgaller eller fastspänd med ett hundsäkerhetsbälte som går att köpa i djurbutiken. Det är förbud mot att ha husdjur lösa i kupén och du kan riskera att bli bötfälld för det.

Under vintertid är det viktigt att se till att ditt husdjur inte blir kall om bilen står parkerad en stund. Ett hundtäcke eller ett värmande underlag kan därför vara bra att ha. Att bilen kan bli en dödsfälla i solen känner de flesta till. Men det gäller även vintertid. Enligt Jordbruksverket ska djur inte lämnas obevakad i fordon när temperaturen kan överstiga +25°C eller sjunka under -5°C.

Under bilfärden mår alla bra av flera korta pauser, stanna och rasta din fyrbenta vän ofta och fyll på med vatten minst var sjätte timme. Foder ska fyllas på med högst 24 timmars intervall.

Tänk på...

… ett djur ska inte förvaras permanent i ett fordon och en dräktig tik bör inte transporteras i bil de två närmsta veckorna före beräknad valpning eller tidigare en vecka efter valpning. En valp måste vara minst en vecka gammal och naveln ska vara helt läkt för att du ska få transportera den.

Tåg

Inför tågresan krävs en helt annan planering. När du bokar din tågresa med ditt husdjur så finns det speciella djurvagnar som man kan boka. Kolla vad som gäller för ditt husdjur i god tid innan avresa. För små sällskapsdjur behöver tågresan inte kosta något, men förutsättningen är då att du har en bra transportväska som du kan förvara husdjuret i bredvid dig på golvet. Här kan en rymlig transportväska vara bra att investera i.

“ Vikten på ditt husdjur kan vara avgörande för om det får vistas i kabinen eller inte.”

Flyg

Reglerna för att flyga med djur varierar från olika flygbolag och olika länder. Ta reda på vad som gäller hos just ditt flygbolag i god tid innan avresa. Vikten på ditt husdjur kan vara avgörande för om det får vistas i kabinen eller inte. Om ni reser tillsammans i kabinen ska husdjur förvaras i speciella och godkända transportburar.

Ska du dessutom flyga utrikes måste du kolla om du behöver vaccinera ditt husdjur. Djuret behöver ett EU-pass för sällskapsdjur samt vara ID-märkt. Du kan alltid vända dig till landets ambassad och ta reda på vilka krav och regler som gäller för att ta in husdjur i landet. En bra planerad resa blir ofta en mer avstressad resa för både dig och ditt husdjur.

Relaterade artiklar

Alla artiklar