En sÀkrare julresa med ditt husdjur

Text: Jenny Gotthold och Anna Lundmark

Foto: Shutterstock/Soloviova Liudmyla

Oavsett hur och vart du vill tillbringa julhelgerna sÄ transporterar vi och vÄra fyrbenta vÀnner oss pÄ nÄgot sÀtt. En bra planerad resa blir ofta en mer avstressad resa för bÄde dig och ditt husdjur.

Bil

För bilfÀrden behöver husdjuret sitta sÀkert, antingen i sÀrskild krocksÀker bilbur, lös i bagageutrymmet med lastgaller eller fastspÀnd med ett hundsÀkerhetsbÀlte som gÄr att köpa i djurbutiken. Det Àr förbud mot att ha husdjur lösa i kupén och du kan riskera att bli bötfÀlld för det.

Under vintertid Àr det viktigt att se till att ditt husdjur inte blir kall om bilen stÄr parkerad en stund. Ett hundtÀcke eller ett vÀrmande underlag kan dÀrför vara bra att ha. Att bilen kan bli en dödsfÀlla i solen kÀnner de flesta till. Men det gÀller Àven vintertid. Enligt Jordbruksverket ska djur inte lÀmnas obevakad i fordon nÀr temperaturen kan överstiga +25°C eller sjunka under -5°C.

Under bilfÀrden mÄr alla bra av flera korta pauser, stanna och rasta din fyrbenta vÀn ofta och fyll pÄ med vatten minst var sjÀtte timme. Foder ska fyllas pÄ med högst 24 timmars intervall.

TÀnk pÄ...

… ett djur ska inte förvaras permanent i ett fordon och en drĂ€ktig tik bör inte transporteras i bil de tvĂ„ nĂ€rmsta veckorna före berĂ€knad valpning eller tidigare en vecka efter valpning. En valp mĂ„ste vara minst en vecka gammal och naveln ska vara helt lĂ€kt för att du ska fĂ„ transportera den.

TĂ„g

Inför tÄgresan krÀvs en helt annan planering. NÀr du bokar din tÄgresa med ditt husdjur sÄ finns det speciella djurvagnar som man kan boka. Kolla vad som gÀller för ditt husdjur i god tid innan avresa. För smÄ sÀllskapsdjur behöver tÄgresan inte kosta nÄgot, men förutsÀttningen Àr dÄ att du har en bra transportvÀska som du kan förvara husdjuret i bredvid dig pÄ golvet. HÀr kan en rymlig transportvÀska vara bra att investera i.

“ Vikten pĂ„ ditt husdjur kan vara avgörande för om det fĂ„r vistas i kabinen eller inte.”

Flyg

Reglerna för att flyga med djur varierar frÄn olika flygbolag och olika lÀnder. Ta reda pÄ vad som gÀller hos just ditt flygbolag i god tid innan avresa. Vikten pÄ ditt husdjur kan vara avgörande för om det fÄr vistas i kabinen eller inte. Om ni reser tillsammans i kabinen ska husdjur förvaras i speciella och godkÀnda transportburar.

Ska du dessutom flyga utrikes mÄste du kolla om du behöver vaccinera ditt husdjur. Djuret behöver ett EU-pass för sÀllskapsdjur samt vara ID-mÀrkt. Du kan alltid vÀnda dig till landets ambassad och ta reda pÄ vilka krav och regler som gÀller för att ta in husdjur i landet. En bra planerad resa blir ofta en mer avstressad resa för bÄde dig och ditt husdjur.

Relaterade artiklar

Alla artiklar