Din katt är mer tillgiven än vad du kanske tror

Katter har fått ett lite oförtjänt rykte om sig att vara självständiga varelser utan särskilt starka känslomässiga band till sina ägare. Nu visar en amerikansk studie att katter är precis lika tillgivna som hundar.

De amerikanska forskarna har utfört en ny typ av experiment där 70 kattungar filmades i ett främmande, kalt rum. Där fick kattungarna vara tillsammans med sina ägare i två minuter. Därefter fick ägaren lämna rummet i två minuter för att sedan återförenas med katten igen i två minuter. Studien filmades och kattungens beteende registrerades. Forskarna tittade framför allt på om kattungen gick till sin ägare för att sedan utforska rummet, om den var ängslig och bara vill vara hos sin matte/husse eller om kattungen inte brydde sig alls.

65 procent av kattungarna visade på en tillgiven och trygg relation, kattungarna hade kontakt med sina ägare och vågade därefter utforska den nya omgivningen. Studien följdes upp ett år senare och gav samma resultat. Enligt forskarna stämmer resultaten från kattexperimentet överens med resultat från liknande undersökningar med hundar och dess ägare.

Källa: Sveriges Radio

Relaterade artiklar

Alla artiklar