Devil är Årets bragdhund 2020 – räddade 5-åring

Foto: Måns Engelbrektsson

När familjens femåring satte i halsen larmade den treårige dobermannen Dobsforsport Devil – och förhindrade en möjlig katastrof. Nu har Devil utsetts till Årets bragdhund 2020.

Varje år utser Svenska Kennelkubben tillsammans med Agria Djurförsäkring Årets bragdhund, en utmärkelse som uppmärksammar hur viktiga hundar är för oss människor i såväl små som stora sammanhang. Och 2020 var det dobermannen Devil som fick ta emot pris för sin hjältemodiga insats.

Matte Johanna Paasos bor i Gnesta med sin familj. Det var i somras som hunden påkallade Johannas uppmärksamhet när hon stod i köket och lagade mat.

– Vår son Bill satt i vardagsrummet och spelade när Devil plötsligt började skälla och springa mellan köket och vardagsrummet. Jag trodde först att han och Bill lekte med varandra men när jag tittade in vardagsrummet var Bill blå i ansiktet, berättar Johanna i ett pressmeddelande.

Bill hade satt en godisbit i halsen. Johanna lyckades få loss godisbiten och kunde sedan åka till sjukhuset för att kolla att sonen var okej.

– Hade inte Devil börjat skälla hade vi aldrig upptäckt det, säger Johanna.

Juryn bestod av representanter från Svenska Kennelklubben och Agria Djurförsäkring och gav följande motivering:

Devil, en treårig dobermann, har genom sitt självständiga agerande gjort en hjälteinsats. Devil har uppmärksammat matte på en kritisk situation då familjens femårige son satt godis i halsen. Hunden har agerat instinktivt och ihärdigt och utan att ge sig lyckats avvärja en händelse som kunde slutat på ett helt annat sätt.

Relaterade artiklar

Alla artiklar