Så mycket vatten behöver din hund
Våra hundar är precis som vi människor beroende av färskt dricksvatten. Under de varmare sommarmånaderna är det extra viktigt att hålla koll så att de dricker tillräckligt.
Vill du skaffa hund, men kan eller vill inte köpa en valp? Det finns flera fördelar med att adoptera en vuxen hund som omplacerats från ett tidigare hem, eller kanske aldrig har haft något hem. Det är dock inte helt utan prövningar och det finns en del saker du behöver tänka på när du tar hem din nya familjemedlem.
Att välja en omplaceringshund är underbart, du ger hunden en ny chans i livet. Men något som är lika viktigt oavsett om du köper en valp eller en vuxen hund är att du noga tänker igenom beslutet. Ett beslut som ska hålla på lång sikt. Det är en levande varelse som du tar ansvar för och som är helt beroende av din omvårdnad och inte ska bli en vandringspokal.
Du har inte samma möjligheter att forma en vuxen hund så som du kan med en valp, men du kan slippa en del typiska valpbesvär som söndertuggade skor och kissande inomhus. Det finns däremot en risk att hunden har en del smärtsamma och traumatiska erfarenheter i bagaget. Hunden befinner sig plötsligt i ett nytt hem och med en ny familj, utan att veta vad den får göra och vad du förväntar dig av hunden. Det är lätt för alla att bli stressade i en sådan situation!
Ta reda så mycket du kan om hunden innan du bestämmer dig för att adoptera hunden. Ställ några frågor till säljaren innan övertagandet. Är hunden frisk? Finns det något den är rädd för eller ogillar? Hur klarar den av att vara ensam? Ställ även frågor till dig själv – och var ärlig med dina svar. Hur kommer hunden att passa dig och din livsstil? Har du den tid och det tålamod som krävs för att ta hand om en omplacerad hund?
Se till att den första tiden i det nya hemmet präglas av lugn och ro. Din hund behöver kunna landa och känna sig trygg, få nya vanor och rutiner och anpassa sig efter sin nya flock. Försök vara hemma mycket så att ni sakta men säkert lär känna varandra och bygger tillit. Umgås med hunden men respektera när den vill vara ifred. Under första perioden med mycket förändringar är det en god idé att inte ställa för mycket krav på hunden. Man kan aldrig få för mycket beröm och kärlek – överös hunden med det! Avvakta med besök och låt släkt och vänner träffa din hund när det gått ett tag och ni lärt känna varandra. Det kan ta lång tid innan hunden känner sig helt trygg i hemmet och med sin nya familj. Ett halvår är inte ovanligt, ibland ännu längre. Du kan ofta vända dig till den förra ägaren eller en expert för att få tips och råd om din hund har svårt att anpassa sig.
Källor: If, Hundar utan hem